Vječna tema

Tava za palačinke koje obožavamo

| Autor: Larisa RADIN

Rasprava oko idealne tave za palačinke vječna je tema. U profesionalnim kuhinjama najčešće upotrebljavaju klasičnu crnu željeznu tavu. Što ima više radnih sati iza sebe to je bolja za pečenje finih palačinki jer se vremenom stvara sloj patine po kojem tekuće tijesto klizi, ne lijepi se i lako se okreće.

U domaćinstvima je pak tava za pečenje palačinki vrlo individualan odabir, ovisno o željama i navikama. Gotovo da ne postoji obitelj u kojoj se ne prave palačinke, ponekad ali i svakodnevno. Dok bazna receptura bude raznolika, klasici poput marmelade, Nutelle, oraha, šećera i cimeta ili nadjevene sladoledom, ovo bude najčešće ove omiljene slastice. Zbog praktičnosti, baza za tijesto može se pripremiti unaprijed i pokrivenim posudama pohraniti na par dana u hladnjaku.

Recepture poput palačinki punjene šumskim voćem i prelivene sokom od naranče s maslacem i likerom Grand Marnier može biti rafinirani završetak nedjeljnog ručka, a punjene skutom i sokom od limete sa šećerom u prahu pripremljene za svega desetak minuta veselje su krajem napornog radnog dana.

Od unaprijed pripremljenih palačinki da se napraviti odlična torta od mascarponea i limunovog soka, a izvrsna je i u petnaestak minuta spremna deblja palačinka s jabukama i Calvadosom. Oljuštene jabuke narezane na tanje listiće valja prepeći na maslacu, dodati med i malo šećera, ostaviti da karameliziraju i poprskati finim Calvadosom. Kad alkohol ishlapi preliti baznim tijestom za palačinke, ostaviti pet minuta na umjerenom plamenu, prevrnuti u svojoj omiljenoj tavi i dovršiti pečenje.

I tako se vraćamo tavi za palačinke. Kod kuće se koriste lagane, aluminijske, presvučene teflonom, kažu da se takvima najlakše manipulira. Zahtjevniji se kuhari koriste već spomenutim klasikom, crnom tavom ili pak izvedbom od kvalitetnog čelika. Poznajem domaćinstva u kojima su supružnici strastveni kuhari, kako bi izbjegli vječnu raspravu nabavili svatko svoju tavu za palačinke, jer kako tko kuha tako se vade tave i lonci…U posljednje vrijeme sve je popularnija i klasična francuska crepiera, tava od gusanog željeza ravne površine koju valja dobro zagrijati na bilo kojem izvoru energije i vrijedno peći najfinije palačinke. Nakon ljeta marmelada i pekmeza zasigurno ima u dobrim zalihama.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of