ENOTEKA

PRIMUS NATURA vinarije Bolfan Vinski vrh: BIODINAMIČKO VINO IZ ZAGORJA

| Autor: Emil PERDEC

Ova jedinstvena vinarija kao stvorena je za bilo koju turističku razglednicu, jer je prekrasan prizor vinarije na brijegu, dok se ispod, na blagoj padini, prostiru vinogradi. Vinariju su postupno nadogradili s izvrsnim restoranom u kojem se koriste isključivo lokalne namirnice te malim smještajnim dijelom u rustikalnim sobama

Nažalost, ova problematična situacija s pošasti COVID-19 poremetila je brojne planove mnogim ljudima pa tako i meni.

Negdje početkom godine sve je bilo lijepo isplanirao, karte kupljene, hoteli rezervirani, ali umiješao se zli koronavirus.

Planirao sam posjetiti vinske sajmove u Düsseldorfu i Veroni, pogledati sraz Vatrenih i Čeha na nogometnom Euru 2020. u Glasgowu i na kraju, skoknuti do Iloka na Festival traminca.

Festival traminca

Većina od ovoga se nije održala, osim Festivala traminca koji je prvotno bio planiran za kraj travnja, da bi na kraju bio odgođen za dva mjeseca. Organizatori su ipak uspjeli odraditi festival uz pojačane epidemiološke mjere, no nažalost meni su iskrsnule neplanirane obaveze i nisam mogao putovali na krajnji istok Hrvatske. Festival traminca jedan je od najmlađih vinskih festivala u Hrvatskoj, održao se ove godine drugi put u meni jednom od najljepših gradova kontinentalne Hrvatske, Iloku. Festival su uz pomoć nekoliko sponzora pokrenuli vinski entuzijasti Željko Garmaz, jedan od najutjecajnijih vinskih pisaca u Hrvatskoj te Vinko Ručević, sommelier i vlasnik osječke vinoteke Vinita.

Ilok je grad burne prošlosti i nalazi se na prekrasnoj poziciji na početku obronaka Fruške gore s vinogradima na mikrolokacijama Vukovo i Principovac. Vinogradarska tradicija datira od davnina i Ilok zasigurno zaslužuje ovakav festival. Sorta grožđa traminac (njem. Gewürztraminer) uzgaja se diljem svijeta, a u Hrvatskoj najviše na području Iloka gdje nalazi optimalne pedoklimatske uvjete, ali i u drugim kontinentalnim dijelovima zemlje na manjim ili većim površinama. Na ovogodišnjem iločkom vinskom festivalu kušalo se mnogo dobrih traminaca iz raznih zemalja, a otvarali su se i neki uzorci iz arhive Iločkih podruma. Među predstavljenim tramincima bio je i novitet vinarije Bolfan Vinski vrh, punog naziva Bolfan Primus Natura iz berbe 2017. Osobno jako cijenim rad i trud Tomislava Bolfana i njegovog vrijednog tima ljudi, koji su pred desetak godina pokrenuli novu zagorsku vinsku priču. Ova jedinstvena vinarija kao stvorena je za bilo koju turističku razglednicu, jer je prekrasan prizor vinarije na brijegu, dok se ispod, na blagoj padini, prostiru vinogradi. Vinariju su postupno nadogradili s izvrsnim restoranom u kojem se koriste isključivo lokalne namirnice te malim smještajnim dijelom u rustikalnim sobama.

Bez sumpora

Danas bih dakle s vama podijelio moje viđenje ovog zagorskog biodinamičkog vina Bolfan Primus Natura. Grožđe za ovo vino brano je sredinom rujna. Nakon ručne berbe, grožđe je prerađeno te je odrađena maceracija u trajanju od sedam dana. Potom je vino stavljeno na odležavanje na vlastitim kvascima u 500 litarskoj bačvi, gdje je provelo 30 mjeseci. Vinu nije dodavan sumpor osim nešto sitno kod punjenja vina u bocu. Pred kušanje ostavio sam ga u većoj čaši da se nadiše kako bi se mogao prikazati u što boljem svijetlu. Vino krasi lijepa boja, kombinacija starog zlata i karamele, gusto je i bistro. Na nosu se polako otvara i miris je u početku malo zatomljen, ali fin i ugodan. Na prvo mirisanje javlja se nota zrele dunje i rahat lokuma te malo cimeta. Na drugo mirisanje dolazi nota vanilije, suhih ružinih latica i malo livadnog meda, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima dobre svježine, djelomično je tanično, a tanini su mekani i fini sa sitnom granulacijom, krasi ga jako dobra mineralnost i puno tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa trajna te kakvoća okusa fina. Ovaj Bolfanov traminac Primus Natura je harmoničan, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota gorčine suhih badema. Ne treba žuriti s trošenjem jer vino ima jako dobar potencijal i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem deset godina. Enogastronomski sljubio sam ga s odreskom tune sa žara.

Ime vina: Bolfan Primus Natura

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vinarija Bolfan Vinski vrh

Lokacija: Hraščina / ZOI Zagorje Međimurje

Temperatura serviranja: 14-16 °C

Gastro preporuka: Odrezak tune sa žara.

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Wine Wings chardonnay glass.

Cijena (mpc): 160,00 kn ( Cicibela Rovinj )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum