ENOTEKA

PREVLADAVAJUĆA SORTA IMOTSKE KRAJINE: Grabovčeva Kujundžuša

| Autor: Emil PERDEC

Sortu kujundžuša krasi dobra i redovita rodnost te je preporučena sorta grožđa za cijelu pod regiju Dalmatinska zagora. Ime sorte povezuje se s prezimenom Kujundžić koje je u Imotskoj krajini vrlo često

I ovaj put počinjem kolumnu s Covidom-19, nesrećom koja nas je snašla i dobro uzdrmala cijelu kuglu zemaljsku. Iz Austrije je nažalost, stigla tužna vijest da je ova pošast uzela još jednu žrtvu. Prerano nas je napustio Guido Schwengersbauer, Austrijanac koji je Istru volio kao domaći ljudi. Bio je poznati promotor Istre i njezinih vrijednosti, a pogotovo enogastronomije. Više puta s njime sam surađivao na promocijama istarskog turizma i istarskih vina. Ove godine u siječnju Guido je bio u organizaciji prvog Alpe-Adria vinskog sajma u St. Veitu, gradiću nedaleko Klagenfurta, na kojem sam trebao sudjelovati, ali sam nažalost bio spriječen.

Imotska krajina

Svaki kutak Hrvatske skriva neku zanimljivu autohtonu sortu grožđa koja je bila zaboravljena. U socijalizmu su te sorte bile podređene internacionalnim sortama, no danas se situacija mijenja te autohtone sorte postaju sve traženije. Imotski kraj ima bogatu vinsku prošlost, a najznačajnije autohtone sorte grožđa u tom kraju su kujundžuša, zlatarica i trnjak. O trnjaku i zlatarici sam već pisao, a danas bih se dotaknuo kujundžuše. Krasi je dobra i redovita rodnost te je preporučena sorta grožđa za cijelu pod regiju Dalmatinska zagora. Ime sorte povezuje se s prezimenom Kujundžić koje je u Imotskoj krajini vrlo često. Kujundžuša se uzgaja uglavnom na području Imotskog vinogorja, gdje je najzastupljenija i najvažnija sorta grožđa, ima je oko 240 hektara, a ponešto je ima i u susjednoj Hercegovini. Kao i svaka regija, Imotska krajina imala je svoju veliku vinariju koja je bila simbol vinogradarstva cijeloga kraja, bila je to vinarija Imota. Nažalost, 2017. godine Imota je otišla u stečaj pa sada glavnu riječ preuzimaju obiteljske vinarije. Već dugi niz godina jedna od najznačajnijih obiteljskih vinarija u Imotskom kraju je vinarija Grabovac, a njezin regionalni značaj usporedio bih s utjecajem vinarije Kozlović u Istri ili vinarijom Krauthaker u Slavoniji.

Vinarija vuče tradiciju još iz 1812. godine, no moderna povijest počinje 1994. godine kad se na tržištu pojavljuju prve boce vinarije Grabovac. Glava obitelji je Ante Grabovac, a uz njega su prisutni sinovi Nikola i Milan te nećak Mislav. Danas u vinariji Grabovac obrađuju 13 hektara vinograda, a u sljedećem razdoblju planiraju sadnju još toliko hektara. Jako je zanimljiva i priča koju su zajednički pokrenuli šibenski restoran Pelegrini i vinarija Grabovac koja specijalno za njih radi posebna vina, kupažu "KUVI" između kujundžuše i viogniera te ?VIRA? koja je dobivena u potpunosti od viogniera.

Karakteristike

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova vina "Kujundžuša Riserva" iz berbe 2016. u kojemu je uz kujundžušu i mali postotak autohtone sorte botun.

Grožđe dolazi s najboljih položaja vinarije Vučja draga koja se nalazi na 400 metara nadmorske visine te iz starih vinograda u sjeverozapadnom dijelu Imotskog polja, s pjeskovitih terena. Ručna berba grožđa odrađena je sredinom rujna te je nakon prerade odrađena maceracija od 25 dana. Potom je vino odležavano 12 mjeseci u barrique bačvama od slavonskog i američkog hrasta i onda još šest mjeseci u boci pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa zlatno žuta boja s tamnijim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Vino sam pred degustaciju ostavio petnaestak minuta u većoj čaši da se nadiše te se dosta brzo otvorilo, miris mu je fin, elegantan i vrlo ugodan. Na prvo mirisanje javlja mi se nota pečenih dunja, potom nota suhe marelice, origana i cimeta. Na drugo mirisanje javlja se nota vanilije, pa nota meda i na kraju nota suhe paprati, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo, mekano, s druge strane djelomično je svježe, s elegantnim i finim taninima koji nisu previše izraženi, a krasi ga ugodna mineralnost te srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo zbog malog nedostatka svježine, intenzivnost okusa je djelomično izražena kao i trajnost okusa. Ova Kujundžuša Riserva vinarije Grabovac je harmonična, fina, lijepo se pije, a na aftertasteu se javlja nota suhih smokava. Vino je u dobroj kondiciji spremno za trošenje, a enogastronomski sljubio sam ga uz medaljone od grdobine umotane u pršut.

Ime vina: Kujundžuša Riserva

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vinarija Grabovac

Lokacija: Imotski / ZOI Dalmatinska zagora

Temperatura serviranja: 10-12 C

Gastro preporuka: Medaljoni od grdobine umotani u pršut.

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass

Cijena (mpc): 110,00 kn (u vinariji Grabovac)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini