ENOTEKA

PLEŠIVICA - HRVATSKA REGIJA ZA PJENUŠAVA VINA: Pjenušac Jagunić, bijelo od bijelog

| Autor: Emil PERDEC

Ime pjenušca Blanc de Blancs "bijelo od bijelog" nam govori da je pjenušavo vino dobiveno u potpunosti od sorte grožđa chardonnay

U ovoj godini otkazana su razna vinska događanja u svijetu, kojih inače, u razdoblju od ožujka do lipnja, ima jako puno. No, na sreću kod nas se jedan vinski festival ipak uspio održati u zadnji čas. Naime, za vikend 6. i 7. ožujka Saša Špiranec i njegov vrijedni tim uspjeli su odraditi još jedan vinski festival Grand tasting koji se održavao u zagrebačkoj Laubi. Tada smo u Hrvatskoj već imali nekoliko oboljelih od koronavirusa, ali još nisu bile uvedene stroge mjere ograničenja kretanja stanovništva.

Grand tasting uvijek iskoristim za detaljno kušanje vina novih vinara ili onih koje samo površno poznajem. Tako sam probao neke vina manjih obiteljskih vinarija iz kontinentalne Hrvatske, ali i Dalmacije. Upravo jedna od takvih obiteljskih vinarija je i mala boutique vinarija Jagunić s Plešivice.

Regija pjenušaca

Obitelj Jagunić se, kao i sve druge obitelji na Plešivici, vinarstvom i vinogradarstvom bavi već desetljećima, ali moderni početak kreće krajem devedesetih godina kada se postavljaju temelji suvremene vinarije, kako u vinogradu tako i u podrumu. Jagunići su poslove podijelili tako da stariji sin Dominik brine o podrumu, a otac Velimir i brat Martin više su angažirani u vinogradu, iako često svi rade sve.

Vinarija Jagunić kontrolira pet hektara vlastitih vinograda te još jedan hektar u kooperaciji, a svi vinogradi su u blizini podruma na par kilometara u okolici mjesta Plešivica. Loza u vinogradima leži najviše na laporastom tlu, iako ima razlika od mikrolokacije do mikrolokacije. Od bijelih sorti uzgajaju pinot sivi, traminac crveni, rizling rajnski, rizvanac, chardonnay, žuti plavec, a od crvenih portugizac i pinot crni. Godišnja proizvodnja je 40.000 butelja. Jagunići u ponudi imaju pet etiketa mirnih vina od pinota sivoga, rizvanca, rizlinga i traminca crvenog, dok od pjenušaca imaju tri etikete: „Three Stars“ brut, „La Bulle rose“ extra sec, i „Blanc de Blances“ non dosage. Plešivica se zadnjih desetak godina pozicionirala kao najznačajnija hrvatska regija za pjenušava vina, mada su i mirna vina svake godine sve bolja, a ja sam se danas odlučio s vama podijeliti moje viđenje njihova pjenušca Blanc de Blancs.

Čisti chardonnay

Prevedeno na hrvatski znači „bijelo od bijelog“ što nam govori da je pjenušavo vino dobiveno u potpunosti od sorte grožđa chardonnay. Berba je bila 2016., uz to nosi oznaku „non dosage“ što znači da mu se nije dodavao tiražni liker ili liqueur de tirage pa njegov neprovreli šećer iznosi prirodnih dva grama na litru. Nakon ručne berbe koja se odradila krajem kolovoza i početkom rujna, bazno vino ide na fermentaciju u inox te potom na odležavanje u stare drvene bačve sve do svibnja 2017. Tada je vino punjeno u šampanjske boce te je stavljeno na odležavanje sljedećih 30 mjeseci te je potom odrađen degožman ili izbacivanje taloga koji je nastao u periodu odležavanja. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično je gusto. Po točenju u čašu javlja se lijepa perlaža s mnogo sitnih i brzih mjehurića koji izviru iz čaše. Vino se u čaši vrlo brzo otvara, na prvo mirisanje javlja mi se nota korice kruha i kroasana, potom slijedi nota kvasca, a kasnije se javlja nota kore od grejpa te bijelog livadnog cvijeća, dakle kompleksnost mirisa mu je bogata. Vino je suho, djelomično toplo, djelomično mekano, krasi ga jako dobra svježina, ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Djelomično je uravnoteženo jer mu ipak prevladava desna tvrda strana, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa mu je trajna. Vino se lijepo pije, u ustima ima hrskav okus ima jako dobru harmoniju a na aftertasteu javlja mi se nota breskve. Ovaj Jagunićev pjenušac je u izvrsnoj formi, treba ga trošiti, a u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem dvije, tri godine. Enogastronomski ovakav tip pjenušca traži morske plodove, a ja sam ga sljubio uz tagliatelle sa škampima.

Ime vina: Pjenušac Blanc de Blancs

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vinarija Jagunić

Lokacija: Plešivica / Hrvatska

Temperatura serviranja: 6-8 °C

Gastro preporuka: Tagliatele sa škampima.

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Performance Champagne Riedel glass

Cijena (mpc): 135,00 kn (www.enozonik.hr)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini