ENOTEKA

NYETIMBER - NAJVEĆA BRITANSKA VINARIJA S 200 HEKTARA VINOGRADA: Britanski pjenušac ne zaostaje onima iz Šampanje

| Autor: Emil PERDEC

Godišnje Britanci proizvode oko 13 milijuna butelja, a od toga su 80 posto pjenušava vina

Ako bismo kroz povijest željeli izdvojiti jedan grad koji je diktirao trendove u enogastronomiji onda je to svakako London. Zapravo je cijelo Ujedinjeno kraljevstvo bilo veliki potrošač vina iz cijeloga svijeta, a povijesno su dominirala vina iz Porta, Jereza i Bordeauxa, ali i Šampanje. Kasnije su se pojavila i vina iz udaljenih kolonija: Australije, Novoga Zelanda i Južnoafričke Republike.

Pretežno proizvode pjenušce

Zasigurno velik dio naših čitatelja ne zna da i u Velikoj Britaniji postoji proizvodnja vina. Ukupno je na Otoku zasađeno oko 2.000 hektara koji su podijeljeni u šest vinskih regija: East Anglia, Surrey, Kent, Sussex (west & east), Hampshire i South West. Godišnje Britanci proizvode oko 13 milijuna butelja, a od toga su 80 posto pjenušava vina.

Najveća vinarija je Nyetimber s više od 200 hektara vinograda, a ostale bitne vinarije su Gusbourne s 93, Denbies s 90 i Chapel Down sa 78 hektara. Vinariju Nyetimber su 1988. godine osnovali bogati američki bračni par Stuart i Sandy Moss. Svoj prvi vinograd posadili su u blizini mjesta Pulborough u zapadnom Sussexu, da bi svoje prvo vino na tržište pustili 1992. godine. Današnji vlasnik vinarije je poslovni čovjek nizozemskog porijekla Eric Heerema koji Nyetimber preuzima 2006. godine. Nyetimberovi vinogradi nalaze se zapadnom Sussexu i Hampshireu te su svi vinogradi u njihovom posjedu, dok ostale velike vinarije dosta rade s dugogodišnjim kooperantima. S obzirom na činjenicu da Nyetimber proizvodi isključivo pjenušce, u vinogradima dominiraju tipične šampanjske sorte grožđa: chardonnay, meunier i pinot noir, a vinogradi su okrenuti prema jugu te rastu na tlu gdje miješa pjeskovito i kredasto tlo.

Nyetimber pjenušci prisutni su i na hrvatskom tržištu, a distribuira ih tvrtka Enozoik iz Zagreba iza koje stoje Vjeko Stojišić, Zoran Paunović i Dražan Šunjić-Grof. Ova relativno mlada tvrtka zastupa i ostale značajne brendove poput šampanjske kuće Charles Heidsieck kao i mnoge dobre brendove iz starog i novog svijeta te jednog od najboljih hercegovačkih vinara Brkića. Spiritus Movens ove priče je Dražan Šunjić-Grof, rođeni Mostarac kojega je ratni vihor natjerao da napusti rodni grad i skrasi se u Londonu. Grof je već dugi niz godina etablirana ličnost na londonskoj vinskoj sceni i projekt Enozoik je hvale vrijedan pokušaj da se na hrvatskoj vinskoj sceni pozicioniraju neki novi brendovi.

Ne zaostaju za Šampanjom

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje Nyetimberova pjenušca „Classic Cuvee“ koji je sastavljen od chardonnaya (60 posto), pinota crnoga (30 posto) i meuniera (10 posto). Bazno vino je 36 mjeseci odležavalo na kvascima, ima oko 10 grama neprovrela šećera i deklarirano je kao brut. Vino krasi lijepa, živahna, slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Poslužio sam ga u malo širu šampanjsku čašu u kojoj se po točenju stvara elegantna perlaža s bezbroj sitnih i brzih mjehurića koji imaju dugačku trajnost. Intenzivnost mirisa ovog pjenušca je izražena, a miris jako fin, izražen, ugodan i razigran. Na prvi nos javlja se nota koštunjičavog voća, potom nota kvasca i nota svježe pečenog kroasana, zatim mi dolazi nota zrele breskve pa malo livadnog meda i nota korice limete, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima jako dobru svježinu, jako dobru mineralnost i krasi ga srednje tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, dok je trajnost okusa djelomično trajna. Nyetimberov pjenušac „Classic Cuvee“ je harmoničan, ukusan, lijepo se pije i na aftertasteu se javlja nota zrele jabuke. U odličnoj je formi i ne treba ga čuvati nego trošiti, a enogastronomski se izvrsno sljubio uz sirove kvarnerske škampe. Zaključak je da ovaj britanski pjenušac uopće ne zaostaje za baznim pjenušcima iz Šampanje s kojima se može nositi bez problema.

Ime vina: Classic Cuvee

Godina berbe: Više berbi zajedno

Proizvođač: Nyetimber

Lokacija: West Sussex / Velika Britanija

Temperatura serviranja: 6-8 °C

Gastro preporuka: Sirovi Kvarnerski škampi.

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Performance Champagne Glass

Cijena (mpc): 350,00 kn (www.enozoik.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater