ENOTEKA

MISAL ROYAL SESTARA PERŠURIĆ: Kraljevski pjenušac iz Istre

| Autor: Emil PERDEC

Pjenušci Peršurić danas na tržište plasiraju 11 etiketa, a Royal je jedna od njih. Grožđe pinota crnoga raste na mikrolokaciji Petrovac, nedaleko od sela Pršurići, na dubokoj istarskoj crvenici

Dragi čitatelji, nedavno sam s vama podijelio moje viđenje finog sauvignona bijelog s Novog Zelanda te spomenuo da su mnogi uspješni vinari u ovoj dalekoj otočnoj zemlji hrvatskog porijekla, poput obitelji Fistonich, Brajkovich, Babich i još mnogih drugih.

Nisu na dalekom otoku uspješni samo vinari, prije sedam godina na estradnom se nebu pojavila tada 17-godišnja glazbenica, Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, poznatija po umjetničkom imenu Lorde. Ova novozelandska kantautorica je hrvatsko-irskoga podrijetla, a svijet je oduševila svojim singlom "Royals", za koji je pobrala mnoge nagrade na glazbenoj sceni diljem svijeta. Osobno mi se pjesma jako sviđa te svaki put kad je čujem pomislim na kraljevske zabave i prijeme na kojima se pjenušac pije u neograničenim količinama.

Pinot crni

Zanimljivo je da kod nas postoji „kraljevski“ pjenušac, jer su pjenušci Peršurić već davno na tržište plasirali „Misal Royal“. Možda će netko pomisliti da je asocijacija malo čudna, no zapravo su glazba i pjenušac jako povezani. Hektolitri pjenušaca toče se na raznim after partyjima nakon koncerata, a nerijetko se pjenušac pojavljuje u raznim video spotovima pa čak i u neprimjerenim situacijama gdje ga obilato prolijevaju.

Misal Royal dobiva se od sorte grožđa pinot crni ili pinot noir, a za njega se može se reći da je kralj među sortama grožđa. Od pinota crnoga dobivaju se neka od najznačajnijih svjetskih vina, a sastavni je dio i najcjenjenijih šampanjaca, bilo samostalno kao „blanc de noirs“ ili u kupaži s chardonnayem i meunierom. Kad spominjem pjenušce, ne mogu se ne sjetiti prerano preminulog Đordana Peršurića, utemeljitelja modernih pjenušaca na ovim prostorima. U travnju je prošlo već pet godina otkako nije s nama. Đordanov doprinos istarskom vinarstvu i vinogradarstvu je velik, a tamo gdje je on stao nastavile su kćeri Ana i Katarina sa svojim obiteljima. Ime Đordana Peršurića nosi i glavna nagrada na Festivalu pjenušaca u njegovom Višnjanu pa se i na taj način svake godine sjetimo riječi i djela ovog velikog Istrijana.

Pjenušci Peršurić danas na tržište plasiraju 11 etiketa, a Royal je jedna od njih. Grožđe pinota crnoga raste na mikrolokaciji Petrovac, nedaleko od sela Pršurići, na dubokoj istarskoj crvenici. Vinogradi su stari 11 godina, a ukupno je zasađeno 2,5 hektara. Prvi Royal na tržište je pušten iz berbe 2012., a danas vam predstavljam Royal iz berbe 2015., za kojeg je grožđe, nakon ručne berbe i prerade, prošlo hladnu maceraciju od 24 sata te je bazno vino potom odležavalo na kvascima 36 mjeseci.

Karakteristike

Vino krasi elegantna boja trešnje, bistro je i djelomično gusto, po točenju u čašu nastaje fina perlaža protkana s mnogobrojnim sitnim i veoma brzim mjehurićima. Na nosu se vino otvara relativno brzo te mjehurići ugodno škakljaju nosnice, a na prvi miris javlja se nota svježe maline koju prati nota kvasca. Na drugo mirisanje dolazi nota griotte praćena notom prepečenca i potom slijedi nota ružinih latica, dakle kompleksnost mirisa je bogata.

Vino je suho, lijepo se pije, djelomično je toplo, veoma elegantno, krasi ga jako dobra svježina, tanin je lagano prisutan, vino je ukusno i krasi ga srednje tijelo. Misal Royal ima dobru ravnotežu okusa te mu je intenzivnost okusa djelomično izražena, a trajnost okusa je djelomično trajna. Kakvoća okusa mu je fina, a na aftertasteu javlja se nota crvenog ribiza, vino je harmonično i u dobroj je formi za trošenje. Pravilo struke kaže da pjenušce ne treba predugo čuvati, iako Royal može trajati još par godina bez problema. Eno gastronomski ovakav tip pjenušca izvrsno paše uz razna jela od sirove ribe, a moja supruga ga je sljubila uz sirove filete ribona s malo maslinova ulja.

Ime vina: Misal Royal

Godina berbe: 2015

Proizvođač: Pjenušci Peršurić

Lokacija: Pršurići / Hrvatska   Istra

Temperatura serviranja: 6-8 °C

Gastro preporuka: Sirovi fileti ribona

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Performance Champagne Glass

Cijena (mpc): 90,00 kn (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini