ENOTEKA

JEDINSTVENI PROIZVOD VINARIJE MEDEA: Punta Greca s južne punte Istre

| Autor: Emil PERDEC

Grožđe dolazi s mikrolokacije punta Greca ili punta Grkola na rtu Marlera ispod Ližnjana. Prva berba je bila 2011. godine, zasađeno je 3,5 hektara sorte merlot. Sastav tla je vrlo zanimljiv, sastoji se od crvenice, pijeska i gline, a zbog blizine mora i utjecaja vjetra loza je nisko, do pola metra

Nažalost, već četvrtu kolumnu za redom započinjem s ovom nesrećom koja nas je snašla, a stručno se zove COVID-19 ili koronavirus. Prošli tjedan je zbog problema koji su nas snašli otkazana i Vinistra, a početkom tjedna je potvrđeno da se i Vinitaly otkazuje. U prvom navratu ta je manifestacija samo bila prebačena za lipanj. Odgoda Vinistre je svim vinarima i vinoljupcima teško pala jer je to centralni vinski događaj za cijelu regiju, a napomenimo i to da se Vinistra preskače prvi put u povijesti. No, život ide dalje i svi se polako privikavamo na novonastalu situaciju koja nije lagana pa tako maslinari i vinari sada imaju pune ruke posla u vinogradima i maslinicima.

Ulje „Punta Cissana“

Idemo na veselije teme, nedavno je održana promocija specijalnog izdanja maslinova ulja vodnjanskog brenda Salvela koje se zove „Punta Cissana“. Ovu limitiranu seriju potpisuje Edi Družetić, jedan od najznačajnijih hrvatskih stručnjaka za maslinarstvo koji ove godine slavi 40. obljetnicu rada. Ovo ekstradjevičansko maslinovo ulje dobiveno je od selekcija isključivo autohtonih sorti buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignole. Masline za ovo ulje brane su u 150 godina starom masliniku, nazvanom prema prestižnoj lokaciji Punta Cissana kod Barbarige, s tisućljetnom tradicijom maslinarstva. Vjeruje se kako se maslinarstvo u ovom podneblju razvilo još u vrijeme prvih grčkih kolonija na sjevernom Jadranu, a upravo u ovom masliniku pronađeni su ostaci velike antičke uljare, najstarije na Mediteranu.

Paralelno s „Punta Cissana“ predstavljena je i nova berba vina „Punta Greca“ iz berbe 2016. godine i danas bih s vama podijelio Vama moje viđenje ovoga vina. Grožđe dolazi s mikrolokacije punta Greca ili punta Grkola koja se nalazi na rtu Marlera ispod Ližnjana. Ovo su relativno mladi nasadi, prva berba je bila 2011. godine, zasađeno je 3,5 hektara vinograda a sorta grožđa je merlot te je prinos po trsu nešto manji od jednog kilograma. Sastav tla je također vrlo zanimljiv, sastoji se od crvenice, pijeska i gline, a zbog blizine mora i utjecaja vjetra, loza je sađena dosta nisko, do pola metra. Ručna berba je odrađena krajem rujna, nakon prerade slijedi maceracija od 15 dana te je potom vino odležavalo 20 mjeseci u kombinaciji novih i rabljenih barrique bačvica te je pred puštanje na tržište još šest mjeseci provelo u boci. Na tržište će se plasirati vrlo ograničena količina ovoga vina, 7.980 butelja te još 100 jeroboama (trolitrenih boca).

Karakteristike

Vino krasi lijepa, duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, za kušanje ga nisam dekantirao već sam ga ostavio oko pola sata da se postupno otvara u velikoj bordoškoj čaši. Na prvo mirisanje miris mu je fin, s izraženom intenzivnošću i vrlo ugodan. Na prvi nos dominira mi nota bobičastog voća u kojem se prvo ističe nota kupine praćena notom maline i zatim notom suhe šljive. Na drugo mirisanje javlja se nota liquirizije (sladić), slijedi nota kave u zrnu i malo tamne čokolade te na kraju nota dima i vanilije, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, krase ga fini i mekani tanini te sjajna mineralnost i robusno tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo jer je ipak lijeva mekana strana malo prevladala u odnosu na tvrdu desnu stranu, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je dugotrajna. Vino je fine kakvoće, lijepo se pije, harmonično je, dok mi se na aftertasteu javlja nota borovnice. Vino je još uvijek u usponu, u dobroj formi, no ne treba žutiti s trošenjem, u dobrim uvjetima čuvanja vino može bez problema trajati barem sedam do osam godina te će idealno za konzumaciju biti 2022. godine. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno ide uz crveno meso i preporučio bih ga uz jedan gastronomski klasik - biftek u umaku od zelenog papra.

Ime vina: Punta Greca

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: vinarija Medea

Lokacija: Vodnjan / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Gastro preporuka: Biftek u umaku od zelenog papra

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Vinum Bordeaux Riedel   glass

Cijena (mpc): 188 kn ( Medea - trgovina Vodnjan )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater