ENOTEKA

GRGICH ZINFANDEL IZ VINARIJE GRGIC HILLS: Spoj Dalmacije i Kalifornije

| Autor: Emil PERDEC

U Kaliforniju je iz Dalmacije negdje između 1820. i 1830. godine dospjela i sorta vinove loze koja je tamo nazvana zinfandel. Zapravo se radilo o sorti grožđa tribidrag, tada jednoj od najcjenjenijih dalmatinskih sorti grožđa koja danas u Dalmaciji nosi ime i crljenak kaštelanski, a u Italiji se naziva primitivo

Kalifornija je zemlja opjevana u mnogim pjesmama, a također je kroz sve ove godine bila vrlo primamljivo utočište mnogim iseljenicima pa tako i ljudima s naših prostora. Prije mnogo godina u Kaliforniju je iz Dalmacije u 19. stoljeću, točnije negdje između 1820. i 1830. godine dospjela i jedna sorta vinove loze koja je tamo nazvana zinfandel. Zapravo se radilo o sorti grožđa tribidrag, tada jednoj od najcjenjenijih dalmatinskih sorti grožđa koja danas u Dalmaciji nosi ime i crljenak kaštelanski, a u Italiji se naziva primitivo. Naime, pedantni Austrijanci su u carskom ljetnikovcu u Schönbrunnu nadomak Beča, imali zasađen određen broj trsova od svih sorti grožđa iz njihova tadašnjeg imperija. S obzirom na to da je vinogradarstvo u SAD-u tada bilo u povojima, na Long Islandu je postojao rasadnik gdje su se skupljale razne sorte koje su se mogle zasaditi diljem kontinenta pa je tako tribidrag ili zinfandel završio u Kaliforniji. No, nekim čudnim spletom okolnosti nije ostalo ime tribidrag već su ga vjerojatno pomiješali s jednom drugom austrijskom sortom grožđa zierfandlerom iz austrijske vinorodne regije Thermenregion, a sve ostalo je povijest.

Planetarno poznat

Ovaj povijesni kontinuitet je znanstveno potvrđen i dokazan DNK analizom koju je napravila bivša profesorica odsjeka za vinogradarstvo i vinarstvo Carole Meredith i njezin tim s glasovitog kalifornijskog sveučilišta Davis. Profesorica Meredith se u istraživanju oslanjala na informacije koje joj je davao Miljenko Mike Grgich, legendarni vinar rođen u okolici Metkovića koji je emigrirao u Kaliforniju krajem pedesetih godina prošlog stoljeća.

Danas 97-godišnji Grgich je planetarnu slavu stekao 1976. kada je chardonnay Chateau Montelena iz berbe 1973. kojeg je Mike stvorio kao glavni enolog vinarije, pobijedilo na slavnoj degustaciji u Parizu. Već sljedeće godine, 1977. otvorio je vlastitu vinariju Grgic Hills koja je ubrzo postala vrlo značajna u Napa Valleyu. Sredinom 90-ih godina otvara vinariju Grgić vina na Pelješcu koja danas na tržište plasira izvrstan Plavac i Pošip. Vinarija Grgich Hills grožđe uzgaja u pet vlastitih vinograda rasprostranjenim po Napa Valleyu, a to su redom: Yountville, Carneros, Rutherford, American Canyon i na kraju vinograd Calistoga u kojem dominira zinfandel. Calistoga je ujedno i najtopliji od pet vinograda, a ukupno ima 15 hektara loze koje su okrenute sjeveroistočno. Na taj način loza dobiva dosta jutarnjeg sunca, ali je i zaštićena od jakog sunca u popodnevnim satima, a tlo na kojem rastu loze je kombinacija šljunka i ilovače.

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova Zinfandela iz jako dobre berbe 2014. Berba 2014. je u cijelom Napa Valleyu u poznatom vinskom magazinu Wine Spectatoru dobila ocjenu 93 od maksimalnih 100 bodova što je u ovome stoljeću drugi rezultat nakon berbe 2008. kada je bodovano 94/100. Ručna berba odrađena je sredinom rujna u ranim jutarnjim satima, nakon prerade slijedila je maceracija od dvadeset dana te potom odležavanje u francuskim barrique bačvicama u trajanju od 16 mjeseci. Po punjenju u bocu, vino provede u boci još tri godine pred puštanje na tržište.

Karakteristike

Vino krasi lijepa elegantna rubin crvena boja s malo svjetlijim rubovima, bistro je i gusto. Pred kušanje vino nisam dekantirao, već sam ga pustio da se polako otvara u većoj bordoškoj čaši. Na prvo mirisanje javlja se nota divlje kupine, koju prati nota suhe šljive, potom nota čokolade i crnog papra. Na drugo mirisanje javlja nota vanilije potom sladića - liquirizie te malo ružmarina, dima i zemljanih nota, dakle kompleksnost mirisa je vrlo bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane djelomično je svježe s finim i mekanim taninima, jako dobrom mineralnosti te punim tijelom. Vino je u dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je poprilično trajna. Vino ima finu kakvoću, harmonično je, na okusu vrlo slasno i slojevito, a na aftertasteu se javlja nota zrele kupine.

Vino je u top formi, a u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još četiri do pet godina. Enogastronomski sljubio sam ga uz rebra od boškarina sa žara sa pečenim krumpirom i barbecue umakom.

Ime vina: Zinfandel

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Grgich Hills Cellar

Lokacija: Rutherford / Napa Valley / USA

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Gastro preporuka: Rebra od boškarina

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass

Cijena (mpc): 260,00 kn (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini