PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Riesling BA


Enogastronomski ovakva vina jako dobro prate razne deserte, ali ja sam ga sljubio uz platu miješanih sireva mljekare Latus posluženih uz dodatak suhog voća

Burgenland ili Gradišće je najmlađa i najistočnija austrijska pokrajina, koja je danas vrlo bitna srednjoeuropska vinska regija. Ovdje se susrećemo sa širokom paletom različitih vina, od finih pjenušaca, laganih pitkih bijelih vina, odležanih bijelih i biodinamičkih vina, elegantnih crvenih vina, robusnih crvenih vina sve do sjajnih predikatnih vina. Malo mjesto Illmitz, koje se nalazi u nacionalnom parku Neusiedler See-Seewinkel na istočnoj obali Neusiedl Seea, svjetski je poznata destinacija za predikatna vina.

Da vas podsjetim, predikatna vina su ona koja su dobivena od sasvim zrelog, manjim ili većim dijelom prosušenoga grožđa, branog nakon uobičajenog roka berbe. Idealno bi bilo da grožđe za predikatna vina bude prosušeno na trsu, ali pošto i ptice vole suho grožđe, onda se pobere te suši u kašetama koje se nalaze u nekoj prikladnoj prostoriji. Povijest predikatnih vina veže se za srednju Europu, najznačajnije zemlje jesu Njemačka, Austrija, Mađarska, a ima ga i u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji te Hrvatskoj. Predikatna vina dijele se na: kasnu berbu, izbornu berbu, izbornu berbu bobica, izbornu berbu prosušenih bobica, ledenu berbu.

foto

Seewinkel je mikrolokacija s posebnom mikroklimom te se smatra idealnim terenom za predikatna vina. U ovom dijelu jezera koje je inače vrlo plitko postoje mnoga manja jezerca ili po domaći „lokve“ koje su plitke i daju visoku vlažnost u jesen, što pogoduje stvaranju plemenite plijesni "Botrytis cynerea" koja je neophodna da bi se dobilo izvrsno predikatno vino. Najznačajnija vinska osoba Illmitza u novijoj povijesti je, nažalost prerano preminuli Alois Kracher (1959. - 2007.). Aloisa je uspješno naslijedio sin Gerhard, a vinarija Kracher postala je sinonim za izvrsna predikatna vina. Karin i ja posjetili smo vinariju Kracher 2009. godine te kušali mnogo dobrih predikatnih vina. Ove zime, dakle jedanaest godina kasnije, opet smo došli u Illmitz u organizaciji dragih prijatelja Andree i Oswalda Ruschke te smo u Illmitzu posjetili obiteljsku vinariju Haider. Obitelj Haider baštini vinogradarsku tradiciju još od davne 1870. godine. Gerhard Haider je četvrta generacija koja uspješno vodi vinariju uz pomoć supruge Therese, a u posao su još uključeni njegova sestra i otac. Gerhard nam je u razgovoru spomenuo da je jedan dio svog znanja u radu s predikatnim vinima stekao kao naučnik u vinariji Kracher. Haideri danas obrađuje 15 hektara vinograda, na tržište plasiraju 19 etiketa vina od čega po sedam bijelih i crvenih te pet slatkih vina. Za posjeta u njihovoj lijepo uređenoj elegantnoj kušaonici imali smo priliku kušati većinu njihovih vina, a posebno su mi bila dobra predikatna vina.

Stoga bih danas s Vama podijelio moje viđenje njihova predikatnog vina, „Rieslinga BA“ što znači beerenauslese ili kasna berba bobica iz berbe 2017. Vino krasi lijepa zlatno žuta boja s tamnijim rubovima, bistro je i gusto. Po točenju u čašu vino se vrlo brzo otvara, a iz čaše izlaze fini i ugodni mirisi. Na prvo mirisanje javlja se nota meda od kestena, potom nota zrele breskve i pečene dunje.

Na drugo mirisanje javlja se nota cimeta i karamele te nota ušećerene narančine korice, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je slatko, djelomično toplo te mekano, a s druge strane ima finu svježinu, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Vino ima izvrsnu ravnotežu gdje se svježina i slatkoća jako dobro nadopunjuju, intenzivnost okusa mu je izražena i trajnost okusa mu je dosta trajna. Vino ima finu kakvoću, harmonično je, na aftertasteu javlja se nota suhe marelice. Vino je u jako dobroj formi za pijenje te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još desetak godina. Enogastronomski ovakva vina jako dobro prate razne deserte, ali ja sam ga sljubio uz platu miješanih sireva mljekare Latus posluženih uz dodatak suhog voća.

Ime vina: Riesling BA

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Weingut Haider

Lokacija: Illmitz/Burgenland

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Gastro preporuka: Plata sireva mljekare Latus

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Vinum Extreme Icewine

Cijena (mpc): 12,00 € (www.weinguthaider.at/shop/)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater