PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Refošk Carnera


Na Taškerovim dvorima 1942. godine Giovanni Dikovic podignuo manju kuću i tu se preselio s obitelji. Danas njegov praunuk David Diković na tom posjedu podiže boutique vinariju

Pravo bogatstvo svake regije su mladi ljudi koji se vraćaju na djedovinu te revitaliziraju neki oblik poljoprivredne proizvodnje.

U Istri ima mnogo lijepih primjera obnove, prvenstveno maslinika, ali i vinograda. Malo selo Filipana smješteno je u općini Marčana, na nekad vrlo važnoj cesti koja vodi od Raklja prema Vodnjanu.

Selo ima bogatu povijest, a stanovništvo se oduvijek bavi poljoprivredom. Odmah uz rub sela, malo dalje od crkve Sv. Filipa i Jakova je zaselak Taškerovi dvori. Mnoga sela imaju svoje dvore, koji su uvijek bili malo dalje od sela te su mještanima služili za smještaj stoke i poljoprivrednih pomagala. Upravo je na Taškerovim dvorima 1942. godine Giovanni Dikovic podignuo manju kuću i tu se preselio s obitelji. Danas njegov praunuk David Diković na tom posjedu podiže boutique vinariju.

David je školovani enolog s diplomom Porečkog veleučilišta, a zanat je ispekao u vinariji Trapan iz Šišana u kojoj je proveo osam godina. Diković danas obrađuje tri hektara vlastitih vinograda i s ukupno još dva hektara otkupljuje grožđe od stalnih kooperanata.

Diković godišnje proizvede oko 11.000 litara vina od čega trećina otpada na butelje, a dvije trećine se na tržište plasira kao litreno vino. Od butelja glavna je malvazija istarska s oko 4.000 komada, dok se refoška na tržište plasira oko 1.000 butelja.

Vina plasira većinom sam po okolici Pule, a prisutan je i kod nekoliko distributera. Dobar dio proda se i u baru koji sa sestrom vodi u zajednici Talijana u poznatom pulskom Circolu.

Malvaziju sam kušao nedavno i u izvrsnoj je formi, šteta da se nije održalo ocjenjivanje za Vinistru jer bi zasigurno bila blizu zlatne medalje. Napomenuo bih da je njegova malvazija proglašena šampionom 2. izložbe vina i maslinova ulja koje je održano u Krnici.

foto

Danas bih s vama podijelio moje viđenje drugog Dikovićeva vina, refoška Carnera iz berbe 2019. Prvo bih se osvrnuo na ime Carnera koje je izabrao za ovo vino. Za vrijeme Italije, kad su ljudi u Istri željeli predočiti koliko je nešto snažno, to su nazivali Carnera. U porijeklu značenja tog pojma, radi se o talijanskom boksačkom šampionu Primu Carneri, rođenom 1906. u blizini Pordenonea. Tadašnja talijanska državna propagandna mašinerija reklamirala ga je kao nacionalnog supermana, simbola mase, moći, idealni primjer veličine jednog čovjeka. Gledano iz današnje perspektive, Carnera je bio nešto poput našeg Mirka Filipovića „Cro Copa“.   Dakle dosta često ste stare Istrijane mogli čuti da kad žele reći koliko je nešto moćno, jednostavno kažu da je to jako kao Carnera.

Taj izraz je, među ostalima, koristio moj pokojni otac, ali i Dikovićev pradjed pa mi je ovo povijesno ime vrlo drago. Grožđe za Carneru raste u vinogradu koji je zasađen 2013. godine, a nalazi se uz rub zaseoka Taškerovi dvori. Vinograd je posađen na plitkoj škrtoj južnoistarskoj crvenici na parceli na kojoj je bio zasađen stari vinograd. Ručna berba odrađena je krajem rujna, prinos po trsu bio je oko 1,5 kg. Nakon berbe i prerade odrađena je maceracija od 15 dana, potom je ovaj refošk odležavao tri mjeseca u rabljenoj većoj drvenoj bačvi te potom u inoxu do punjenja u bocu.

Vino krasi lijepa živahna rubin crvena boja, bistro je i gusto. Vino se u čaši otvara dosta brzo, a miris je fin i ugodan. Na prvo mirisanje javlja se nota zrele višnje koju slijedi nota crvene kupine, potom dolazi nota sladića pa malo cimeta i tamne čokolade, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo, djelomično mekano, a s druge strane ima izvrsnu svježinu, fine tanine, ukusno je i krasi ga puno tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena i trajnost okusa dosta dugačka. Refošk Carnera je harmonično i ukusno vino, lijepo se pije, na aftertasteu se javlja nota višnje. Vino je još uvijek u usponu te će za dvije godine biti na vrhuncu snage, a u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem deset godina. Enogastronomski sljubio sam ga uz pork belly (carsko meso).

Ime vina: Refošk

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Vinarija Diković

Lokacija: Filipana/Istra, Hrvatska

Temperatura serviranja: 14-16 °C

Gastro preporuka: Pork belly (carsko meso)

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Vinum Syrah glass

Cijena (mpc): 75,00 kn (Cicebela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum