PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Pošip Mindel

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Nedavno sam na ovim stupcima opisivao izvrsno bijelo vino s Korčule koje se radi od autohtone korčulanske sorte grožđa grk. Grk dolazi s Lumbarde koja je smještena na krajnjem zapadu otoka, a danas vas vodim u srce Korčule, u Čarsko polje.

Uz susjedno Smokvičko polje, Čarsko predstavlja kraljevstvo najznačajnije dalmatinske bijele sorte grožđa pošipa bijelog. Zanimljivo je znati da postoji i pošip crni koji se uzgaja na jako uskom arealu, a opstanak sorte ovisi isključivo o interesu lokalnih vinogradara za proizvodnjom. Pošip bijeli je bio zvijezda i u prošlom sustavu jer je 1967. godine pošip iz berbe 1965. zaštićen kao prvo vrhunsko bijelo vino s područja tadašnje Jugoslavije. Za pošip bijeli DNK metodom utvrđeno je da je fetivi Korčulanin.

Godine 2002. dr. Edi Maletić i dr. Ivan Pejić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta dokazali su da je nastao kao rezultat oplodnje bratkovine bijele i zlatarice blatske bijele. Danas pošip bijeli kao sorta grožđa nije više vezan isključivo za otok Korčulu nego je rasprostranjen gotovo po cijeloj Dalmaciji. Na tržištu se većinom pojavljuje u svježoj varijanti koja je odležavala u inoxu i kao takav čini sjajan niz pitkih bijelih vina uz malvazije istarske, graševine, žlahtine te nadolazeće pušipele i škrlete.

Prije tri godine podijelio sam s vama moje viđenje odležanog pošipa bijelog iz male obiteljske vinarije PZ Nerica iz Čare na Korčuli koji nosi naziv pošip Mindel, a bio je iz berbe 2015. Nedavno sam opet dobio na kušanje pošip Mindel, no ovaj put iz berbe 2019. pa bih stoga s vama podijelio moje viđenje ovog vina, kojeg na hrvatskom tržištu distribuira jedan od najboljih hrvatskih vinskih trgovaca Vivat fina vina. Nerica je mala obiteljska zadruga koja obrađuje oko 3,5 hektara vlastitih vinograda te oko 1,5 hektara s kooperantima. Gotovo 90 posto u vinogradima zauzima pošip bijeli, ostalo otpada na nešto rukatca, na plavac mali i zanimljivog pošipa crnog od kojeg rade izvrstan rose. Spiritus movens ove male vinarije je Jakša Krajančić koji je u zadnjih desetak godina s još nekoliko otočkih vinara uspio preobraziti pošip bijeli u vrlo traženu sortu koju ćete naći na vinskim kartama diljem Lijepe Naše. Osobno pratim njegov pošip još od berbe 2008. i napredak je očit iz godine u godinu. Grožđe za pošip Mindel raste na jednom od čarskih Grand Crua, a brano je ručno krajem kolovoza kao selekcija najboljih grozdova.

Nakon berbe odrađena je maceracija od 12 sati, potom je vino odležavalo na vlastitim kvascima u drvenim bačvama zapremine 1.000 litara, zatim je provelo još sedam mjeseci u inoxu pa je punjeno u bocu. Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, kristalno je bistro i gusto. Pred kušanje servirao sam ga u malo većoj čaši i ostavio da se nadiše jer je u početku bio malo zatvoreno. Vrlo se brzo počelo otvarati, miris je fin i ugodan, a na prvo mirisanje javlja se nota zreloga voća u obliku pečene jabuke i dunje koje su posute cimetom, potom dolazi i mala nota vanilije te nota suhe smokve.

Na drugo mirisanje kad se je vino još više otvorilo javlja se nota meda od akacije te malo zvjezdanog anisa, a potom i malo samoniklog aromatičnog bilja, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je na okusu slojevito i slasno, suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina, tanini su prisutni. Ima jako dobru mineralnost te puno tijelo. Treba reći da vino ima jako dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je dobro izražena, a trajnost okusa je poprilično dugo. Kakvoća okusa mu je fina, ima jako dobru harmoniju, a na aftertasteu javlja se nota suhih badema i suhih marelica. Vino je još uvijek u uzlaznoj putanji te ne treba žuriti s trošenjem, u dobrim uvjetima čuvanja ovo vino može potrajati još barem sedam, osam godina. Ovakav tip vina enogastronomski izvrsno paše uz ribu iz pećnice ili čak i pečenje od mlade teletine.

Vino

Ime vina: Pošip Mindel sur lie

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: PZ Nerica

Lokacija: Čara/Korčula /ZOI Srednja i južna Dalmacija

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Gastro-preporuka: Rombo u pećnici s krumpirom

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel : Mark Thomas Double Bend Allround Wine Glass

Cijena (mpc): 195,00 kn ( www.vivat-finavina.hr )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini