PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Plavac mali Korta Katarina

| Autor: Emil PERDEC

I kod nas je sve više primjera kad se na jednom mjestu spajaju vino, udoban smještaj i dobra hrana. A jedan od najluksuzniji primjera u Hrvatskoj je vinski resort Korta Katarina, koji je smješten na ulazu u Orebić. Ovaj prekrasni kompleks, koji se sastoji od vinarije, vinograda i vile, osnovali su američki filantropi Lee i Penny Anderso

Izgradnja Pelješkog mosta je kapitalni infrastrukturni projekt za ovaj prekrasni poluotok. Ako bismo tu važnost preveli na istarski poluotok, onda je to identično probijanju tunela Učka. No nije s mostom samo Pelješac na dobitku, već i otok Korčula do kojeg će se sada puno brže i lakše stizati. Izgradnja nove cestovne infrastrukture jamac je kvalitetnijeg razvoja turizma koji je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najbitnija privredna grana, a sve veći značaj ima i vinski turizam.

Po uzoru na razvijene vinske zemlje, i kod nas je sve više primjera kad se na jednom mjestu spajaju vino, udoban smještaj i dobra hrana. A jedan od najluksuzniji primjera u Hrvatskoj je vinski resort Korta Katarina, koji je smješten na ulazu u Orebić. Ovaj prekrasni kompleks, koji se sastoji od vinarije, vinograda i vile, osnovali su američki filantropi Lee i Penny Anderso. Oni su Pelješac prvi puta posjetili 2001. kad su sudjelovali u humanitarnim misijama u BiH. Kako su ispričali, oduševilo ih je hrvatsko kulturno bogatstvo, hrana te tada još uvijek ne tako poznata vina pa su odlučili uložiti u vlastitu vinariju.

Korta Katarina danas na tržište plasira desetak etiketa vina, dominantne sorte grožđa su plavac mali i pošip. Pravo osvježenje predstavljaju i dvije etikete pjenušca, i to bijeli koji se dobiva od rukatca i rose od plavca maloga. Danas bih iznio svoje viđenje jako zanimljivog plavca maloga, koji nosi oznaku Winemaker's Selection iz berbe 2011. Ova berba je zapravo i bila prva iz koje su se odlučili za ovu zanimljivu etiketu, a tržišno je pozicionirana između regularnog plavca malog i više linije koja nosi naziv Reuben`s private reserve.

Berba 2011. je na Pelješcu bila jako dobra. Zima je bila umjereno kišna, proljeće blago, a ljeto pred berbu uobičajeno je imalo manji stresni period. Zanimljivo da sam imao priliku upravo u veljači 2012. posjetiti Pelješac i onako iz bačvi kušati desetak različitih plavaca iz berbe 2011. od različitih vinara. Mlada vina su već tada pokazivala veliki potencijal. Za ovu selekciju odabrano je samo nekoliko bačava u kojima je, po prosudbi enologa, bio najbolji utjecaj drva na vino. Grožđe za ovo vino dolazi s položaja Dingač i Postup, a ručna berba je odrađena sredinom rujna te je nakon prerade odrađena hladna maceracija od 36 sati te potom fermentacija uz maceraciju u trajanju od 15 dana. Vino je zatim provelo 15 mjeseci u malim drvenim bačvama od 225 litara i onda još 24 mjeseca u boci pred puštanje na tržište. Zanimljivo je da ga je Decanter 2017. nagradio srebrnom medaljom, no tada je ovo vino zasigurno bilo još relativno mlado. Da ga kušaju danas, zasigurno bi bila zlatna medalja.

Vino sam dekantirao pola sata pred kušanje, da bi se što bolje otvorilo i pokazalo u što boljem svijetlu, pa ga poslužio u većoj bordoškoj čaši. Vino krasi lijepa elegantna, duboka rubin crvena boja s malim notama smeđeg, vino je bistro i gusto. Na prvo mirisanje vino se lijepo otvara i na početku dominiraju note bobičastog voća u obliku tamne kupine koju slijedi nota suhe šljive, rogača i tamne čokolade. Na drugo mirisanje javlja se nota dima i klinčića te nota zrelih, gotovo džemastih jagoda i potom dolazi malo zemljanih nota, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, mekane i fine tanine sa sitnom granulacijom, veoma je ukusno, a krasi ga robusno tijelo.

Ovaj plavac mali krasi dobra ravnoteža, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je veoma duga, fine je kakvoće i harmonično. Na aftertasteu javlja se nota zdrinjule ili drenjule, gotovo zaboravljenog divljeg voća. Vino je u top formi i spremno je za trošenje, no u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem pet, šest godina. Ovakav tip vina izvrsno paše uz odležana mesa, a ja sam ga kušao uz tagliatu od ramsteka odležanog pedeset dana.

Ime vina: Plavac mali Winemaker's Selection

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vinarija Korta Katarina

Lokacija: Orebić/ZOI Srednja i Južna Dalmacija

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Tagliata od odležanog ramsteka

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass

Cijena (mpc): 215,00 kn (www.kortakatarina.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini