PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Pinot Grigio Coletti


Nakon ručne berbe koja je odrađena sredinom rujna, grožđe je prerađeno te ostavljeno na fermentaciju i maceraciju u gruzijsku amforu ili qvevri koja je ukopana u zemlju. Maceracija je trajala 12 mjeseci, a onda je slijedilo odležavanje od devet mjeseci u drvenoj 500 litarskoj bačvi i potom još šest mjeseci u keramičkoj boci pred puštanje na tržište

Svi se rado volimo prisjetiti onih trenutaka u životu kad nam je nešto bilo prvi put. Ponekad su to lijepa sjećanja, a ponekad manje lijepa, ali su se dogodila i pamtimo ih. Tako se i ja jasno sjećam moje prve butelje vina koju sam otvorio i poslužio gostima. Od toga je prošlo dosta vremena, bilo je to početkom 1993. godine. Susjedi su imali konobu, a ja sam malo pomagao te sam poslužio tada jedno od najpopularnijih istarskih vina, sivi pinot vinarije Ravalico. Tih je godina sivi pinot bio vrlo značajna sorta i jako traženo vino po istarskim restoranima, a u ponudi su većinom dominirali sivi pinoti iz Goriških brda. Počevši od laganih i pitkih od Marijana Simčića i Stojana Ščureka sve do Movijinog odležanog, s crnom etiketom.

Hrvatska vinska scena zadnjih dvadesetak godina nema nekih značajnijih sivih pinota, imam osjećaj da su ovu plemenitu sortu polako pretekle ostale internacionalne sorte kao chardonnay koji je uvijek tu, ali i sauvignon bijeli koji je sada na vrhuncu moći. No, kako u zadnjih desetak godina puno dobrih vina dolazi s Plešivice, tako se kao osvježenje istaknuo mladi vinar Franjo Kolarić. Obitelj Kolarić uz vinariju ima i obiteljski hotel s restoranom i još jedan manji restoran pa na taj način izvrsno nadopunjuje djelatnosti vinarstva i ugostiteljstva. Vinarija Kolarić smještena je u mjestu Hrastje Plešivičko u samom srcu ove prekrasne vinske regije, nadomak Jastrebarskog i relativno blizu Zagreba kao izvrsnog tržišta za obije djelatnosti. Obitelj Kolarić se već generacijama bavi vinarstvom i vinogradarstvom, ali s 1997. godinom počinje moderna povijest vinarije. Vinarija Kolarić danas obrađuje 16 hektara vinograda, od čega je šest hektara vlastitih nasada, a deset hektara imaju u kooperaciji s provjerenim partnerima.

Moram istaknuti i izvrstan marketinški potez koji su odigrali te su brand vina nazvali Coletti što je talijanska inačica prezimena Kolarić, ali zvuči jako melodično, uhu pamtljivo i vrlo simpatično. Na tržištu su prisutni s 12 etiketa vina, a nedavno sam ih imao priliku sve kušati. Vina su jako fina, neka još malo treba doraditi, ali su na dobrome putu. Među vinima koje sam kušao najviše me se dojmio upravo pinot sivi s početka priče. Kolarić se je ovoj sorti potpuno posvetio pa od nje radi različite stilove vina. Od pjenušca preko baznog vina za svaki dan iz inoxa pa vina odležanog na vlastitim kvascima i na kraju do sivog pinota iz amfore, čije bih karakteristike podijelio s vama.

foto

Nakon ručne berbe koja je odrađena sredinom rujna, grožđe je prerađeno te ostavljeno na fermentaciju i maceraciju u gruzijsku amforu ili qvevri koja je ukopana u zemlju. Maceracija je trajala 12 mjeseci, a onda je slijedilo odležavanje od devet mjeseci u drvenoj 500 litarskoj bačvi i potom još šest mjeseci u keramičkoj boci pred puštanje na tržište. Vrlo rijetka i neobična je keramička boca u koju je vino punjeno, a prvi sam je puta vidio kod vinarije Heinrich iz austrijskog mjesta Gols na jezeru Neusiedler.

Vino krasi lijepa živahna boja karamele s rubovima koji nose jantarnu boju, bistro je i gusto, a po točenju u čašu postepeno se otvara. Na prvo se mirisanje javlja nota kompota od jabuke, potom pečena dunja s malo cimeta, onda dolazi nota suhih badema i rogača. Na drugo mirisanje javlja se nota livadnog meda i suhe paprati, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga dobra svježina i fin mekan baršunast tanin, mineralno je a krasi ga puno tijelo. Vino je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena a tajnost u ustima dosta dugačka. Na aftertasteu javlja se nota suhih marelica i malo gorčine suhih badema. Ovaj Kolarićev/Colettijev pinot grigio je harmoničan, fine kakvoće i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem desetak godina. Enogastronomski ovakav tip vina može se sljubiti uz različite delicije, a ja sam ga kušao uz teleću koljenicu ispod peke i kombinacija je bila izvrsna.

Ime vina: Pinot Grigio Coletti-Amfora

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vina Kolarić

Lokacija: Hrastje Plešivičko/ZOI Plešivica

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Gastro preporuka: Teleća koljenica pod čripnjom (pekom)

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass

Cijena (mpc): 440,00 kn (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater