PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Maraština Akacija


Dugi niz godina smatralo se da je maraština autohtona dalmatinska sorta grožđa, no prije desetak godina DNK-a analiza je pokazala da smo bili u zabludi. Ispitivanje je pokazalo je da maraština zapravo potječe od talijanskih sorti grožđa malvasia bianca lunga i malvasia del chianti

Još su jedni izbori iza nas i nadam se da će novo-stari premijer vrlo brzo sastaviti Vladu RH koja će brzo početi djelovati i rješavati probleme kojih u ovoj lijepoj zemlji ima dosta. U predizbornoj kampanji sve su se stranke hvalile kako će nastaviti s ulaganjima u poljoprivredu i inzistirati na podjeli neobrađenog državnog zemljišta poljoprivrednicima. Kad bi bar nešto ispunili, već bi to bio velik korak naprijed, jer u ovih trideset godina hrvatske neovisnosti, vinogradarstvo i maslinarstvo su vrlo uspješno revitalizirani diljem jadranske obale. No, još nam jako puno treba da dostignemo brojke u nasadima obiju kultura koje smo imali početkom prošlog stoljeća, u doba K.u.K. monarhije.

Okolica Šibenika već stoljećima baštini kulturu vinogradarstva i maslinarstva, no u socijalizmu su nažalost mnoga mala obiteljska gospodarstva zapuštena, a ljudi su se raselili diljem svijeta. Najpoznatija sorta crnoga grožđa u ovome kraju je babić, ali ima i jako zanimljivih bijeli sorti grožđa među kojima bih istaknuo maraštinu. Maraština ili rukatac ili krizol, kako se sve naziva, sorta je grožđa koja ima jako dobar potencijal za dobivanje široke palete vina. Naziv rukatac tipično se koristi na otoku Korčuli, a u ostatku Dalmacije najčešći je naziv maraština. Dugi niz godina smatralo se da je maraština autohtona dalmatinska sorta grožđa, no prije desetak godina DNK-a analiza je pokazala da smo bili u zabludi. Ispitivanje je pokazalo je da maraština zapravo potječe od talijanskih sorti grožđa malvasia bianca lunga i malvasia del chianti.

foto

Mala obiteljska vinarija Birin iz Vodica jedna je od uspješnih uzgajivača maraštine s dugogodišnjom tradicijom vinarstva i vinogradarstva. Vinarija Birin se u zadnjih desetak godina prometnula u vrlo kvalitetnu boutique vinariju i svake godine vina su im sve bolja. Spiritus movens vinarije je mlađahni Nikola Birin, školovani enolog s diplomom zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Odmah po stjecanju diplome 2010. godine uključuje se u rad vinarije uz oca Grgu te postupno preuzima upravljanje vinarijom. U rad vinarije uključena cijela obitelj, a trenutačno   obrađuje dva hektara vlastitih vinograda i još hektar i pol s provjerenim kooperantima. Vinarija je na tržištu prisutna sa šest etiketa vina te im je godišnja proizvodnja oko 25.000 butelja, a udarne sorte grožđa su debit i maraština od bijelih te babić od crvenih. Danas bih s vama iz njihove ponude podijelio moje viđenje odležane maraštine iz berbe 2017. Grožđe za ovo vino raslo je na položaju Ledine na crvenoj plitkoj zemlji s primjesama kamena u vinogradu starom deset godina. Ručna berba odrađena je početkom listopada, a nakon prerade slijedila je maceracija od 24 sata te je potom vino odležavalo šest mjeseci na vlastitim kvascima i miješalo se na „sur lie“ način. Kad je vino skinuto s kvasaca, još je 18 mjeseci provelo u maloj, 225-litrenoj bačvi od akacije, a pred puštanje na tržište u boci je bilo između osam i 12 mjeseci.

Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, kristalno je bistro i gusto, u čaši se polako otvara i sa svakom vrtnjom čaše miris postaje sve zanimljiviji. Na prvo mirisanje javlja se voćna nota u obliku zrele breskve, potom slijedi nota agruma u obliku narančine korice i zatim mala nota crnih tartufa. Na drugo mirisanje javlja se nota ružmarina, vanilije i maslaca, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane krasi ga djelomična svježina, fini i mekani tanini, ugodna mineralnost i srednje tijelo. Vino je u dobroj ravnoteži iako mu možda fali malo svježine, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa traje dosta dugo. Birinova Maraština Akacija je fina, ukusna, lijepo se pije, harmonična je, a na aftertasteu javlja se nota suhih badema. Vino je u top formi te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još par godina. Enogastronomski izvrsno paše uz riblji file od zubatca u umaku od bijelog vina.

Ime vina: Maraština Akacija

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vinarija Birin

Lokacija: Vodice / ZOI Sjeverna Dalmacija

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Gastro preporuka: Riblji file zubatca u umaku od bijelog vina

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel vinum Bordeaux glass

Cijena (mpc): 150,00 kn (www.vinarijabirin.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater