PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Chardonnay Sur Lie


Trebalo je dosta vremena da se ovaj kraj oporavi i stane na noge te je potpuno slobodan postao tek završetkom mirne reintegracije 15. siječnja 1998. Nakon toga je osječka ekonomistica Jasna Antunović Turk uz oca Tomu odlučila nastaviti obiteljsku tradiciju vinarstva i vinogradarstva

Na krajnjem istoku i krajnjem zapadu Hrvatske smještene su dvije vrlo slične zemljopisne regije Baranja i Istra. Baranja je velika povijesna regija, s Pečuhom kao povijesnim centrom. Veći dio Baranje nalazi se u Mađarskoj, a manji u Hrvatskoj. Slična je situacija kroz povijest bila prisutna u Istri s Trstom kao najznačajnijim središtem i velikim utjecajem Italije i Austrije. Vinogradarstvo i vinarstvo je kroz povijest u obje regije predstavljalo značajnu industrijsku granu. U novoj vinogradarskoj podjeli Istra nosi naziv „hrvatska Istra“ i sastoji se od zapadnog, srednjeg i istočnog vinogorja, a na krajnjem istoku Hrvatske je „hrvatsko Podunavlje“, koje se sastoji od vinogorja Baranja, Erdut i Srijem.

Danas bih se dotaknuo vinogorja Erdut u trokutu Aljmaš-Erdut-Dalj koji je poput izbočine koja prati tijek Dunava „zabijen“ prema Vojvodini. U ovome vinogorju dominantna je velika vinarija Erdut, ali ima i manjih obiteljskih vinarija od kojih je vrlo zanimljiva obiteljska vinarija Antunović iz Dalja. Tradicija vinarstva i vinogradarstva u ovoj obitelji je dosta duga, no nažalost prekinuta je zbog ratnih razaranja koja su zadesila Baranju. U Domovinskom ratu ovaj lijepi pitomi kraj dosta je propatio s obzirom na to da se nalazi na samoj granici razgraničenja. Doduše, ova mjesta su vrlo brzo okupirana i stanovništvo je bilo raseljeno, ali nisu doživjela razaranja poput Vukovara koji je smješten nizvodno, nešto južnije. Ipak, trebalo je dosta vremena da se ovaj kraj oporavi i stane na noge te je potpuno slobodan postao tek završetkom mirne reintegracije 15. siječnja 1998. Nakon toga je osječka ekonomistica Jasna Antunović Turk uz oca Tomu odlučila nastaviti obiteljsku tradiciju vinarstva i vinogradarstva. Na početku su radili od grožđa iz starog vinograda i otkupa, ali 2004. godine zasađeni su novi vinogradi.

foto

Vinarija Antunović danas obrađuje sedam hektara vlastitog vinograda, a sortiment se 75 posto sastoji od bijelih sorti grožđa (graševina, chardonnay, zeleni silvanac, muškat ottonel i plemenka), a 25 posto od crvenih sorti (crni pinot, cabernet franc i cabernet sauvignon). U sklopu vinarije imaju i lijepo uređenu kušaonu u kojoj se osim vina može kušati i razne baranjske delicije. U projektu vinarije Antunović glavnu riječ vodi Jasna, ali uz nju su i otac Tomo od kojeg je učila te sin Branimir, diplomirani enolog kojeg polako uvodi u posao.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje njihova chardonnaya „Sur Lie - Grand Selection“ iz berbe 2017. Grožđe za ovo vino dolazi s mikro lokacije Šušnjar koja se nalazi južnim padinama Daljske planine, na 120-150 metara nadmorske visine. Ručna berba je odrađena početkom rujna te je nakon prerade i odrađene fermentacije vino odležavalo 18 mjeseci u rabljenim bačvama od slavonskog hrasta zapremine 1.800 litara, a pred puštanje na tržište još šest mjeseci bilo u boci. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Pred kušanje sam vino poslužio u većoj burgundskoj čaši i ostavio da se nadiše zraka te se polako počeo otvarati i pružati raznoliku paletu mirisa. Na prvo mirisanje javlja se cvjetna aroma u obliku bijelog livadnog cvijeća koju slijede note livadnog meda te voćna nota zrele nektarine. Na drugo mirisanje javlja se nota vanilije i maslaca pa nota suhe marelice, suhog badema i mala nota crnoga tartufa. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane krasi ga dobra svježina, prisutan je i mekani nježni tanin, te jako dobra mineralnost i srednje tijelo. Ovaj daljski chardonnay sur lie je u jako dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je poprilično trajna i kvaliteta okusa je jako fina. Vino je harmonično, a na aftertasteu mu se javlja nota vinogradarske breskve. U izvrsnoj je formi i ne treba žuriti s trošenjem, u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem sedam, osam godina. Enogastronomski sljubio sam ga uz odrezak jadranske tune sa žara.

Ime vina: Chardonnay Sur Lie

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vina Antunović

Lokacija: Dalj/ZOI hrvatsko Podunavlje

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Gastro preporuka: Jadranska tuna sa žara

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Vinum Burgundy glass

Cijena (mpc): 179,90 kn (www.vinoteka-vinita.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater