ENOTEKA

CUVÉE JAKOB: Bordoška kupaža iz zagrebačke garage vinarije

| Autor: Emil PERDEC

Vinarija Jakob vinograde ima u Brodskom Stupniku, nedaleko od Slavonskog Broda, gdje je zasađeno sedam hektara vinograda, starih oko petnaest godina. Vinogradi su sađeni na tlu sastavljenom od kombinacije ilovače, vapnenca, gline i pijeska, a ova mikrolokacija spada u najbolje položaje za uzgoj crnih bordoških sorti u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Kad se povede razgovor o vinu, često se može čuti pojam „bordoška kupaža“ ili cuvée Bordeaux ili Bordeaux blend, no mnogi nisu sigurni što to zapravo znači. Bordo ili Bordeaux kao brend, zemljopisni je pojam ili vinska regija ili samo vino, najznačajniji je pojam u svijetu vina.

Zapravo težinu tog pojma shvatite tek kad stignete u taj lijepi kraj i prođete ga uzduž i poprijeko. Termin „bordoška kupaža“ podrazumijeva vino dobiveno od crnih sorti grožđa koji se tradicionalno koriste u ovoj francuskoj vinorodnoj regiji. To su: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot, carmenere pa čak i malbec.

Omjer miješanja

Najčešća mješavina je zapravo od prve tri sorte, a vrlo bitan je i izraz l’assemblage ili miješanje. Upravo je omjer miješanja ovih sorti jako bitan, jer ako je više cabernet sauvignona, onda je to desna strana rijeke, a ako prevladava merlot, to je lijeva strana. I vina odležavaju u bordoškom tipu barrique bačvice zapremine 225 litara, napravljenim od francuskog hrasta.

Danas se diljem svijeta piju vina napravljena mješavinom sorti koje su porijeklom iz Bordeauxa. Najpoznatiji sljedbenici jesu Supertoskanci u Toskani gdje se dodaje i autohtona sorta sangiovese ili pak Kalifornija i Australija gdje se najčešće dodaje syrah.

U Hrvatskoj bordoške sorte jako dobro uspijevaju od Istre do Erduta pa preko Ravnih kotara sve do Konavla na krajnjem jugu. U zadnjih desetak godina Hrvatske vinarije na tržište su plasirale nekoliko izvrsnih bordoških kupaža o kojima sam s Vama dijelio moje viđenje na ovim stranicama.

Danas bih se osvrnuo na jako zanimljivu bordošku kupažu iz zagrebačke garage vinarije Jakob. Vinariju je 2008. godine osnovao Ilija Zdravko Jakobović s obitelji, a kao enolog vina potpisuje jedna od najboljih hrvatskih enologinja mlađe generacije Ivona Jeličić. Vinarija Jakob vinograde ima u Brodskom Stupniku, nedaleko od Slavonskog Broda, gdje je zasađeno sedam hektara vinograda, starih oko petnaest godina. Vinogradi su sađeni na tlu sastavljenom od kombinacije ilovače, vapnenca, gline i pijeska, a ova mikrolokacija spada u najbolje položaje za uzgoj crnih bordoških sorti u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Vinarija Jakob na tržištu je prisutna s pet etiketa vina: Cuvée Jakob je glavna uzdanica, a tu su još i dva pjenušca Jakob Pave i Jakob Mati te Jakob Syrah i cuvée Jakob plava etiketa.

Karakteristike

Danas bih s vama podijelio moje viđenje cuvéea Jakob iz berbe 2015. Ovo je klasična bordoška kupaža s 40 posto cabernet sauvignona i po 30 posto merlota i cabernet franka. Nakon odvojene ručne berbe, koja se odradi u rano jutro, grožđe se u kašetama stavlja u hladnjače te vozi u vinariju u zagrebačko naselje Šestine gdje se prerađuje. Nakon prerade slijedi maceracija od 18 dana, potom svaka sorta zasebno odležava u barrique bačvicama od slavonskog hrasta u periodu od 16 mjeseci i potom još dvije godine u boci pred puštanje na tržište. Pred kušanje vino nisam dekantirao već samo natočio u veću bordošku čašu da se postupno počne otvarati. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto. Na prvi nos, miris je fin i ugodan, uglađen i dopadljiv, a dominiraju note borovnice i crnoga ribizla te ih prati nota dima i cimeta. Na drugo mirisanje javlja se nota tamne čokolade, crnoga papra i suhih šljiva, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, fine i mekane tanine, ugodnu mineralnost te ga krasi puno tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa jako dobra dok se na aftertasteu javlja nota tamne čokolade. Vino je harmonično i u pravoj formi za pijenje mada ne treba žuriti s trošenjem jer u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem desetak godina. Ovakav tip vina sjajno paše uz jela od crvenog mesa moj odabir je janjeći rack uz povrće sa žara.

Ime vina: Cuvée Jakob

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Vina Jakob

Lokacija: Zagreb / Brodski Stupnik

Temperatura serviranja: 14-16 °C

Gastro preporuka: Janjeći rack

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Bordeaux Vinum glass

Cijena (mpc): 100,00 kn (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini