U MEDULINU, BANJOLAMA I ROVINJU

Hook&Cook festival: Mlade chefice pripremat će morske specijalitete, a za glazbu su zadužene regionalne DJ-ice iz Hrvatske, Slovenije i Srbije

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Hook&Cook festival

Hook&Cook festival


Poke bowl s jadranskom tunom, domaćom šalšom i ječmom, turske lepinje sa svježim škombrima, tuna cheeseburgeri, tacosi od domaćih kozica, ramen od raže - samo su neka od zanimljivih ribljih jela koja su posjetitelji do sad mogli kušati na dobro znanom street seafood festivalu Hook&Cook. Ponovno će tu priliku imati i ovo ljeto koje, u sklopu sedmog izdanja festivala, donosi čak četiri kulinarska događanja - 17. lipnja na ribarskom molu u Medulinu, 14. srpnja u Banjolama (na molu kraj Paltane), 12. kolovoza ponovno u Medulinu, te 16. i 17. rujna u Rovinju.

Predstavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u Medulinu. Suorganizator Hook&Cook festivala Marko Domgjoni, istaknuo je da ovogodišnji festival slavi snagu žena u kuhinji, stoga će svoje morske specijalitete pripremati mlade chefice koje vode vrhunske restorane i kuhinje - Katarina Vrenc (Sopal), Ivana Bekavac (Kut) i Ana Bako Skoko. Za glazbenu pozadinu pobrinut će se poznate regionalne DJ-ice iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, dok su za novi brending festivala zaslužne mlade riječke grafičke dizajnerice.

- Jako nam je drago što je naša platforma Hook&Cook prepoznata i što imamo podršku od Općine i Turističke zajednice, konstatirao je Domgjoni, uz napomenu da je cilj festivala promovirati lokalni ribolov i lokalnu ribu kroz višu gastronomiju, a kako bi se ujedno ukazalo na važnost kvalitetne riblje prehrane.

Siniša Pavlović, Ivan Kirac, Mihael Idžaković i Marko Domgjoni (Snimila Doria Mohorović)Siniša Pavlović, Ivan Kirac, Mihael Idžaković i Marko Domgjoni (Snimila Doria Mohorović)

Da je Hook & Cook mnogo više od inovativne i urbane ribarske večeri, istaknuo je Mihael Idžaković, direktor Turističke zajednice Općine Medulin.

- Turistička zajednica, uz Općinu i lokalni Lagur, od početka je prepoznala i poduprla ovu grupu kreativnih mladih ljudi koji se bave ribarstvom i koji su stvorili ovaj jedinstveni event koji je s vremenom izrastao u pravi brend. Angažiraju vrhunske chefove koji na inovativan način poslužuju plodove mora i to direktno s krma ribarskih brodova, što je jedinstveno iskustvo. Ne samo da njime stvaraju dodanu vrijednost ribarskom proizvodu gdje naša "skromna" srdela postaje prava morska delicija, već time dodaju vrijednost i našem turističkom proizvodu gdje gost obogaćen iskustvom sudjelovanja i bivanja na takvom eventu, nosi najbolje uspomene i iskustva s naše destinacije, kazao je Idžaković.

Medulinski načelnik Ivan Kirac tom je prilikom pohvalio tim Hook&Cook-a na njihovom inovativnom pristupu u prodaji i promociji ribljih proizvoda.

- To se uvelike pokazalo dobro i kod naših mještana koji su do nedavno konzumirali ribu i morske proizvode pripremljene tradicionalno, a sada ih konzumiraju pripremljene na jedan specifičan i moderan način, rekao je Kirac pa dodao da ribu rado petkom jedu i mališani u dječji vrtićima na području Općine Medulin, a kojima je Općina osnivač. Time, dodao je, od najmlađe dobi djecu privikavaju na ribu. Istaknuo je i da će Općina nastaviti pružati podršku njihovim projektima, a izrazio je i zadovoljstvo što je ovogodišnje izdanje fokusirano na žene.

Siniša Pavlović Xixi, suorganizator Hook&Cook-a, kazao je da je ribarstvo u Medulinu duga tradicija tog mjesta, a na tamošnjem ribarskom mulu je i održano prvo izdanje festivala. Ove će godine, kazao je, jelovnik posvetiti srdeli, ribi koja se najviše i lovi na njihovim ribaricama, no jela će biti osmišljena neposredno prije festivala, ovisno o dostupnosti ribe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter