NAKON PREMIJERE U PULSKOJ ARENI 25. SRPNJA

Dokumentarac pulskih autora "Berge Istra" uvršten na NORVEŠKI FILMSKI FESTIVAL!

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Berge Istra

Berge Istra


Dokumentarni film "Berge Istra" pulskih autora Dražena Majića i Zorana Angeleskog, koji će svjetsku premijeru imati u subotu 25. srpnja u pulskoj Areni zadnje večeri Pulskog filmskog festivala, primljen je i uvršten u program Haugesund Film Festivala, jednog od vodećih filmskih festivala u Norveškoj, koji se održava od 14. do 21. kolovoza ove godine.

Radi se o najstarijem norveškom filmskom festivalu koji od 1973. održava pod pokroviteljstvom norveške kraljevske obitelji. Na festivalu, kojem je počasna predsjednica Liv Ulmann, dodjeljuje se i najznačajnija norveška filmska nagrada - Amanda.

Film "Berge Istra" bit će prikazan u programu Specijalnih projekcija, uz popratni okrugli stol o fenomenu "Berge Istre" na kojem će sudjelovati i autori.

- Uzbuđeni smo što ćemo prikazati vaš film "Berge Istra" u specijalnoj programskoj selekciji, poručio je pulskim autorima Nicolai Berg Hansson s Haugesund Film Festivala.

Plakat najstarijeg norveškog filmskog festivala

Snimljen u Hrvatskoj, Norveškoj i Španjolskoj, u kombinaciji istraživačkog novinarstva i autorskog izričaja, ovaj potresan i uzbudljiv film osvjetljava gradnju broda "Berge Istra", njegov tragičan kraj te razloge potonuća. Kroz svjedočenja aktera, razgovore s graditeljima broda, pomorcima i obiteljima žrtava - uz raritetan i dosad neobjavljeni arhivski materijal - film postupno, mimo brojnih teorija zavjere, otkriva što se uistinu dogodilo s "Berge Istrom", a zatim i s "Berge Vangom". Film je posvećen svim žrtvama, graditeljima broda, kao i Uljanikovcima svih generacija.

U produkciji Hrvatske radio televizije, ovo je prvi film koji istražuje jednu od najvećih tajni u povijesti pomorstva, tajnu nestanka 'jugoslavenskog Titanica', a nakon dugo vremena, ovo je pulski film/film pulskih autora koji će se prikazati u pulskom amfiteatru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum