25. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" održana u Puli

Tko god krene u ovu Školu, uglavnom se vraća i to ne samo jednom

| Autor: Mladen Radić
(Foto: Hrvatski filmski savez)

(Foto: Hrvatski filmski savez)


Podjelom diploma, projekcijom filmova i jednim kratkim igrokazom te pozdravnim govorima organizatora uspješno je u Znanstvenom vrtu Zajedničke tehničke kulture okončana 25. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" koja je nakon Varaždina pet dana održavana u Puli. Odluka da se škola nastavi u Puli pokazala se očito jako pametnom jer je okupila više od 50 polaznika i polaznica, ne samo iz Istre, a pulski gradonačelnik Filip Zoričić na zatvaranju im je obećao potporu za nastavak.

Školu je organizirao Hrvatski filmski savez uz pomoć Pulske filmske tvornice, pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Pule, Agencije za elektroničke medije i Zaklade »Kultura Nova«, a pod generalnim sponzorstvom AVITEH-a. Partneri su Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula. Program je održan uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prezentacijski filmovi

Od ponedjeljka do petka učitelji, profesori, nastavnici, kinoklubaši i filmski entuzijasti usavršavali su se u Puli u svijetu filma i medija kroz radionice kamere i snimanje pod vodstvom Dinke Radonić i dr. sc. Ivana Rajkovića, dokumentarnog i eksperimentalnog odnosno hibridnog filma pod vodstvom Marinka Marinkića, radionice animiranog filma koju je vodila Jasminka Bijelić Ljubić, a seminarski program dr. sc. Ane Đordić i izv. prof. art. Jelene Modrić, akad. mont. Polaznice i polaznici seminarskog programa učili su o osnovama filma i na zatvaranju Škole su svoje kolege i goste počastili jednim malim igrokazom s kojim su se referirali na svoj rad kao i na neke filmove koje su gledali tijekom škole.

(Foto: Hrvatski filmski savez)Iz filma "Tko se nije skrio..." polaznika radionice kamere i snimanja (Foto: Hrvatski filmski savez)

Na radionici animiranog filma snimili su jedan vrlo simpatičan i zabavan animirani filmić nazvan »Traži se« o tome koje osobine mora imati onaj tko radi s animiranim filmom, a upornost i kreativnost su tek neke od njih što je lijepo prikazano u filmu. Kroz prezentacijski film radionice hibridnog filma odata je svojevrsna počast Marine-Kasinu, današnjem Domu hrvatskih branitelja dok se radionica kamere i snimanja pozabavila temom one takea, odnosno filmova snimljenih u jednom kadru što je jedna od najtežih ali i najzanimljivijih filmskih formi, a tema je bila kako se sakriti od kamere pa se i film zove »Tko se nije skrio...«

Dostupno kroz medijateku

Uvodnu je riječ imala koordinatorica programa Marta Bregeš, a predsjednica Savjeta Škole Jelena Modrić zahvalila je svim polaznicima na sudjelovanju i gostoprimstvu ocijenivši da su se svi sjajno zabavljali, učili i stvarali.

- Nadam se da se ponovo vidimo, jer tko god krene u Školu medijske kulture, uglavnom se vraća i to ne samo jednom!, poručila je Modrić.

U ime domaćina suorganizatora polaznicima i publici se obratio Marko Zdravković-Kunac, predsjednik Pulske filmske tvornice.

- Iznimno mi je drago što se konačno održala Škola u Puli. Izgleda da će ovo biti prva u nizu njih jer je zaista prepoznato da Puli kao filmskom gradu nedostaje škole – ne samo za prikazivanje filma, nego i učenje o filmu kako bi se punim plućima mogla zvati filmskim gradom, najavio je Zdravković-Kunac.

(Foto: Hrvatski filmski savez)Iz filma "Traži se" radionice animiranog filma (Foto: Hrvatski filmski savez)

Predsjednica Hrvatskoga filmskog saveza Ana Đordić osvrnula se na pet pulskih dana i uputila velike zahvale domaćinima, voditeljima, predavačima i organizacijskom timu, svim partnerima i pokroviteljima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće.

Nakon varaždinskog dijela 25. Škole koji je održan od 17. do 25. kolovoza 2023., Škola se prvi puta održala i na još jednoj lokaciji i to upravo u Puli. Ovogodišnje izdanje Škole u Varaždinu i Puli uključivalo je 12 radioničkih programa te dva seminarska stupnja. U 14 intenzivnih filmskih dana 150 polaznika pohađalo je predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu uz stručno vodstvo filmskih i medijskih profesionalaca. Rezultati ovogodišnje 25. obljetnice Škole na dvije lokacije bit će dostupni javnosti kroz medijateku na službenim stranicama Škole: smk.hfs.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum