Prvi puta i Pula domaćin

Uskoro počinje Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić"

| Autor: Vanesa Begić
Sa Škole medijske kulture (Arhiva Škole medijske kulture)

Sa Škole medijske kulture (Arhiva Škole medijske kulture)


Uskoro počinje 25. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić", platforma za edukaciju iz filmske umjetnosti stručnog školskog osoblja, studenata, učenika i zainteresiranih građana, koja se ove godine održava na dvije lokacije: u Varaždinu i u Puli.

Varaždin će još jednom ugostiti voditelje i polaznike Škole od 17. do 25. kolovoza 2023., a nakon toga Škola se prvi puta održava u Puli, i to u razdoblju od 28. kolovoza do 1. rujna.

Kontinuitet u radu

Nakon 25 godina njegovanja kontinuiteta u radu, uz proširivanje i prilagođavanje radioničkih sadržaja i uvođenje seminarskih programa Škola broji više od 3.000 polaznika. Svakim novim izdanjem obuhvaćeno je čak 90 sati programa, a dokaz uspješnosti Škole je sve veći broj odgojno-obrazovnih djelatnika koji su sudjelovali u programu Škole, škola te filmskih družina koje rade s djecom i mladima u području medijske i filmske kulture.

Ovogodišnje izdanje uključuje čak 12 radioničkih programa te dva seminarska stupnja. U 14 intenzivnih i zanimljivih filmskih dana polaznici će pohađati predavanja, metodičke radionice, video- radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu uz stručno vodstvo filmskih i medijskih profesionalaca. Raznovrsni edukativni program čine Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

Medijsko obrazovanje

Škola medijske kulture već niz godina funkcionira kao vrijedna platforma za edukaciju stručnog školskog osoblja – nastavnika, ali i studenata, učenika i svih zainteresiranih građana – na području filmske umjetnosti. Ujedno priprema i potiče sve sudionike na samostalno, kreativno bavljenje filmom, ali i za kritičko-analitički odnos prema filmu i drugim audiovizualnim sadržajima koje konzumiraju putem elektroničkih medija i tako sudjeluju u sustavu cjeloživotnog obrazovanja. Prema izvješću Vijeća Europe, Škola je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjivanja u Hrvatskoj.

Uskoro će biti objavljen i raspored te mjesto održavanja ove škole u Puli, a prijave su trajale do 25. lipnja.

- Dana 29. kolovoza 1999. u Šibeniku započela je 1. Škola medijske kulture. Savjet škole tada su činili Ante Peterlić (predsjednik), Dario Marković (voditelj programa), Vera Robić-Škarica (voditeljica Škole), Olga Jambrec, Mato Kukuljica, Edo Lukman, Vjekoslav Majcen, Krešimir Mikić, Zoran Tadić, Stjepko Težak i Hrvoje Turković. Program prve Škole zamišljen je tako da pruža temeljna znanja potrebna nastavnicima i voditeljima filmskih i video-družina, a da se narednih godina postupno uvedu sadržaji za napredne programe. S ukupno 42 polaznika i 4 radionička programa, započela je izgradnja budućnosti velike škole filmskog i medijskog obrazovanja. Sudjelovanje u Školi mnogim sudionicima ostavilo je pečat za cijeli život. Gotovo da nema dana u mojoj umirovljeničkoj sadašnjosti, u kojem ne naiđem na njezine pozitivne odjeke. Škola je postala biografski podatak mnogih autora, učitelja, predavača, polaznika i medijskih pratitelja, izjavila je Vera Robić-Škarica, osnivačica i dugogodišnja voditeljica škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini