VEČERAS

Kultni film redatelja Akija Kaurismäkija "Čovjek bez prošlosti" u Klubu Pulske filmske tvornice

| Autor: Mladen RADIĆ
"Čovjek bez prošlosti"

"Čovjek bez prošlosti"


Večeras u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je minimalističke komedije "Čovjek bez prošlosti" u kojoj redatelj Aki Kaurismäki na sebi svojstven ironičan, antiautoritaran i socijalno angažiran način prikazuje čovjeka bez sjećanja koji ponovno otkriva zaboravljene vrijednosti života.

Prije projekcije kultni film poznatog finskog redatelj predstavit će voditelj Kluba i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac, a poslije projekcije film će skupa s publikom komentirati i analizirati.

Nakon što ga opljačkaju i brutalno pretuku, sredovječni se muškarac budi u bolnici s ozbiljnim ozljedama glave i potpunim gubitkom pamćenja kao posljedicom. Bez novca luta najsiromašnijim dijelovima Helsinkija i živi na pristaništu u kontejneru koji nema nikakve uvjete za život, no on ipak od toga uspijeva izgraditi dom. Tamo upoznaje plavokosu Irmu, ženu koja radi za Vojsku spasa, organizaciju koja prehranjuje njega i ostale beskućnike, ali cijeli niz novih događaja dovesti će ga do suočavanja s izgubljenim identitetom i prošlošću…

Godine 2002. na festivalu u Cannesu film je ovjenčan s čak četiri nagrade, među ostalim Velikom nagradom žirija, nagradom za najbolju glumicu Kati Outinen te Nagradom Ekumenskog žirija, iste godine nominiran je za Europsku filmsku nagradu u sedam kategorija te na festivalu u San Sebastiánu ovjenčan nagradom Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI. Godine 2003. ova humorna romantična drama nominirana je za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja. Film je to koji predstavlja vrhunac zrelosti ne samo dotadašnje, nego i cjelokupne dosadašnje karijere scenarista i redatelja Akija Kaurismäkija. Najemotivnije i najtoplije ostvarenje u Kaurismäkijevu opusu odlikuju i blago pomaknuti humor, staccato dijalozi s mjestimičnim biblijskim referencama, uspjelo spajanje romantike i socijalnog angažmana te spretno i intrigantno variranje teme pojedinčeva traganja za novim osobnim identitetom i životnim mogućnostima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater