12. POREČDOX

Danas počinje Međunarodni festival dokumentarnog filma: Otvaranje uz "Kroniku jednog ljeta"

Film otvorenja 12. Porečdoxa bit će prvi film iz programa Kultnog ponedjeljka koji započinje čuvenim cinéma verité dokumentarcem. Večeras u 20 sati, nakon ceremonije otvorenja, bit će prikazan dokumentarac "Kronika jednog ljeta"

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Tisuću vatri

Tisuću vatri


Ovogodišnji, 12. Porečdox - međunarodni festival dokumentarnog filma počinje danas. Do subote, 12. studenog u porečkom kinu 12. Porečdox donosi osam vrhunskih natjecateljskih filmova iz Francuske, Njemačke, Hrvatske, Italije, daleke Indije i Myanmara. Osim glavnog programa, tu su i dvije matineje za djecu, kultni film za otvaranje, glazbeni hit-film za zatvaranje i koncerti nakon filmova, a ovogodišnji selektori su Davor Sanvincenti i Karla Carević.

Francuska danas

Film otvorenja 12. Porečdoxa bit će prvi film iz programa Kultnog ponedjeljka koji započinje čuvenim cinéma verité dokumentarcem. Večera, nakon ceremonije otvorenja bit će prikazan dokumentarac "Kronika jednog ljeta". Filmaš Jean Rouch i antropolog Edgar Morin odlučuju snimiti film o tome kako se u Francuskoj živi danas (1961. godine). Stoga na ulice Pariza šalju kolegicu Marceline da svoje sugrađane pita jesu li sretni. Naizgled jednostavan upit uvest će gledatelje u niz moderiranih razgovora u kojima će se otvoriti teme međugeneracijskog (ne)razumijevanja, emocionalnog otuđenja, solidarnosti među radnicima i studentima, raspada kolonijalnog carstva te sjećanja na holokaust. Za plesnu atmosferu otvorenja festivala prije i nakon projekcije filma zadužena je DJ Stephanie Prekali u foajeu kazališta.

Na programu 12. Porečdoxa u utorak, 8. studenog su filmovi iz natjecateljskog programa, a dan je posvećen radničkim temama kroz prošlost i sadašnjost. U 18 sati bit će prikazan "Povratak u Reims (Fragmenti)" francuskog redatelja Jeana Gabriela Periota, a u 20 sati "Tvornice radnicima", film koji će na licu mjesta i predstaviti redatelj Srđan Kovačević.

U srijedu, 9. prosinca u 18 sati na programu je film talentiranog britansko-palestinskog redatelja Saeeda Tajia Faroukya "Tisuću vatri", a u 20 sati na porečko platno stiže hibrid između dokumentarca, fikcije i eksperimentalnog filma "Noć nepoznanica" indijske redateljice Payal Kapadia.

Sve što diše

U četvrtak, 10. studenog, u 18 sati igra francuski film "Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma" redatelja Basilea Carré-Agostinija, a "Sve što diše" redatelja Shaunaka Sena na redu je u 20 sati.

U petak, 11. studenog u 18 sati na programu je talijanski film "Futura" skupine redatelja (Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher), a u 20 sati dokumentarni esej redatelja Cema Kaye, "Ljubav, njemačke marke i smrt".

Program posljednjeg dana festivala, subota, 12. studenog, započinje u 17 sati projekcijom filma "Score 0.0", a rezultat je to radionice portretnog dokumentarca, realizirane prošlog proljeća u režiji Ane Knežević i Ivane Ružić, pod mentorstvom Bele Bračko Milešević i Ivana Tripara. Slijedi blok studentskih filmova u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba i s dva nagrađivana uratka: "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka i "Čekaj me" Damira Markovine.

S obzirom na to da Porečdox njeguje tradiciju prikazivanja glazbenih dokumentaraca, ove se godine posljednje večeri u 20 sati prikazuje veliki glazbeni hit, Oscarom ovjenčani film "Ljeto soula" u režiji Ahmira Questlove Thompsona.

Na programu su i matineje za djecu u suradnji s Animafestom iz Zagreba, potpomognuto programom MEDIA (Kreativna Europa Europske Unije). U srijedu, 9. studenog u 10 sati matineja je namijenjena djeci u dobi od 6 do 11 godina, a igra dugometražni animirani film "I miševi idu u raj". Najmlađim posjetiteljima osiguran je zabavan četvrtak, 10. studenog od 10 sati uz sedam kratkih animiranih filmova bez dijaloga iz programa Zmaj lutalica.

Na programu Porečdoxa je i glazbeno-zabavni program. Uz DJ-icu Stephanie Prekali i DJ-a Bosnyaka na otvorenju u foajeu i zatvaranju festivala u kafiću Corner Le-Mat, dok se na istom mjestu u petak priprema slatka melankolična koncertna minijatura u izvedbi The Gentlemana.

Ulaznice za sve filmove moguće je kupiti putem internetskog sustava na www.rezervacije-poup.hr ili na blagajni Učilišta sat vremena prije projekcije filma.

Program Porečdoxa realiziran je uz podršku Grada Poreča, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Valamara, Privredne banke Zagreb, Turističke zajednice grada Poreča, u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti, Animafestom, Francuskim institutom u Hrvatskoj, kinom Tuškanac, Hrvatskim filmskim savezom te uz potporu sponzora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater