12. POREČDOX

Novi selektori Davor Sanvincenti i Karla Carević izabrali osam vrhunskih natjecateljskih filmova

| Autor: Vanesa BEGIĆ
"Ljeto soula" na programu je u festivalskoj završnici u subotu 12. studenog

"Ljeto soula" na programu je u festivalskoj završnici u subotu 12. studenog


Ovogodišnji, 12. Porečdox - Međunarodni festival dokumentarnog filma održat će se od ponedjeljka 7. studenog do subote 12. studenog. Festivalski program u porečkom kinu donosi osam vrhunskih natjecateljskih filmova iz Francuske, Njemačke, Hrvatske, Italije, daleke Indije i Myanmara. Osim glavnog programa, 12. Porečdox nudi i dvije matineje za djecu, kultni film za otvaranje, glazbeni hit-film za zatvaranje i koncerte nakon filmova, ali i niz novosti u organizacijskom dijelu.

"Kronika jednog ljeta" na otvaranju

Nakon što je godinama selektor Porečdoxa bio Đelo Hađiselimović, od ovog izdanja selektori programa su Davor Sanvincenti i Karla Carević.

- U organizaciji samog festivala došlo je do promjene, iako je postavljeni koncept ostao isti. Organizatori festivala posebne zahvale upućuju Aleksandru Poropatu, pokretaču Porečdoxa, i Đeli Hadžiselimoviću, selektoru festivala od 2012. do 2021. godine, na dugogodišnjem trudu i značajnom ulogu u festival, kazao je David Belas, voditelj glazbeno-scenske djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu Poreč.

"Sve što diše" na programu u četvrtak, 10. studenog"Sve što diše" na programu u četvrtak, 10. studenog

- Filmovi koje predstavljamo, kroz otvoreni objektiv, donose prikaze stvarnosti iz različitih regija našeg planeta. Kao da je svijet tu da bi nas fascinirao. I užasavao. Svjedočimo to. Kroz geste autora izabranih filmova dišemo borbeni duh prošlosti, strast za očuvanje ljudskih vrijednosti, optimizam volje.

To su priče o ljudskim stanjima, o vremenu u kojem živimo, vrijeme koje se rimuje s prošlim vremenima, vrijeme promišljanja o mogućim budućnostima te hibridnoj stvarnosti koja je današnjica. Ove godine uvodimo i dvije nagrade – jednu za film i jednu za publiku. Charming Porečdox nagradu publike osvojit će film koji će gledatelji ocijeniti najboljim, dok će Porečdox dodijeliti nagradu jednom od sretnih gledatelja.

Charming nagrada nadahnuta je kao posveta našem pokojnom piscu, velikanu istarskog novinarstva – Dragi Orliću, koji je početkom 90-ih godina vodio kinotečni program Charming 10 pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč, dovodeći deset najzanosnijih filmova tog vremena. Ovim mu putem iskazujemo zahvalnost za očuvanje usmene baštine koju je spasio od odumiranja, ali i za svaku neumornu kritiku kojom je prkosio inim neukim i mrgudnim licima s fasada, kažu selektori Davor Sanvincenti i Karla Carević.

Film otvaranja 12. Porečdoxa bit će prvi film iz programa Kultnog ponedjeljka koji počinje čuvenim cinema verite dokumentarcem. U ponedjeljak, 7. studenog u 20 sati, nakon ceremonije otvorenja projicirat će se jedan od najvažnijih dokumentaraca snimljenih ikada – "Kronika jednog ljeta". Filmaš Jean Rouch i antropolog Edgar Morin odlučuju snimiti film o tome kako se u Francuskoj živi 1961. godine.

Drugog dana festivala, u utorak, 8. studenog u 18 sati počinju projekcije filmova iz natjecateljskog programa, a dan je posvećen radničkim temama kroz prošlost i sadašnjost. "Povratak u Reims" (Fragmenti) film je francuskog redatelja Jeana Gabriela Periota koji iznosi intimnu i političku priču o francuskoj radničkoj klasi od 1950-ih do danas.

U goste dolazi domaći autor Srđan Kovačević koji će u utorak, 8. studenog u 20 sati predstaviti priču o radnicima koji su preuzeli upravljanje tvornice ITAS u Ivancu i bore se za opstanak na tržištu.

U srijedu, 9. studenog u 18 sati na programu je film talentiranog britansko-palestinskog redatelja Saeeda Tajia Faroukya "Tisuću vatri", koji prikazuje mladu obitelj iz Myanmara kako upravlja nereguliranim naftnim poljem i preživljava svakodnevicu u težnji da nadvlada začarani krug siromaštva. Payal Kapadia iz Indije, također u srijedu, 9. studenog, ali u 20 sati donosi možda i najegzotičniji film festivala, hibrid između dokumentarca, fikcije i eksperimentalnog filma. "Noć nepoznanica" razotkriva ljubavnu priču iz pisama jedne studentice.

U četvrtak, 10. studenog   u 18 sati na programu je film "Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma" koji prikazuje toplu bračnu priču o francuskim sociolozima koji već 50 godina djeluju kao par, aktivisti i pisci. Drugi film istoga dana prikazuje se u 20 sati. "Sve što diše" priča je o dvojici braće zaokupljenoj crnom lunjom – pticom grabežljivicom koje u velikom broju svakodnevno padaju sa zagađenog neba New Delhija.

Petak, 11. studenog u 18 sati porečko kino ugostite će sve one koje zanima svijet tinejdžera danas. "Futura", talijanski film skupine iskusnih redatelja (Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher) predstavljen je kao kaleidoskopska slika pogleda na budućnost planeta Zemlje i sudbine ljudi iz perspektive talijanskih tinejdžera. U 20 sati redatelj Cem Kaya u dokumentarnom eseju "Ljubav, njemačke marke i smrt" donosi dosad neviđenu priču o nezavisnoj glazbenoj kulturi turskih imigranata.

Matineje za djecu i studentski filmovi

Matineje za djecu u dobi od 6 do 11 godina održavaju se u suradnji s Animafestom iz Zagreba, potpomognuto programom MEDIA (Kreativna Europa Europske Unije). U srijedu, 9. studenog u 10 sati počinje dugometražnim animiranim filmom "I miševi idu u raj". Film ima hrvatske podnaslove. Najmlađim posjetiteljima (od 4 do 7 godina) osiguran je zabavan četvrtak, 10. studenog u 10 sati uz sedam kratkih animiranih filmova bez dijaloga iz programa "Zmaj lutalica" (CEE Animation Festival Network).

- Dodatna novost je i blok studentskih filmova koji će se razvijati kroz nadolazeće godine. Prvu godinu otvaramo festivalskom suradnjom s Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba i s dva nagrađivana uratka: "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka i "Čekaj me" Damira Markovine. Završni dan festivala u subotu 12. studenog započinje u 17 sati projekcijom filma "Score 0.0" – rezultata radionice portretnog dokumentarca, realizirane prošlog proljeća u režiji Ane Knežević i Ivane Ružić, pod mentorstvom Bele Bračko Milešević i Ivana Tripara, vele organizatori.

S obzirom na to da Porečdox gaji tradiciju prikazivanja glazbenih dokumentaraca, ove će se godine zadnje večeri prikazati veliki glazbeni hit, Oscarom ovjenčani "Ljeto soula" u režiji Ahmira "Questlove" Thompsona.

Program Porečdoxa realiziran je uz podršku Grada Poreča, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Valamara, Privredne banke Zagreb, Turističke zajednice grada Poreča, u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti, Animafestom, Francuskim institutom u Hrvatskoj, kinom Tuškanac, Hrvatskim filmskim savezom te uz pokrovitelje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini