LJUBLJANA

Europski ministri okoliša u Sloveniji raspravljaju o paketu "Fit for 55"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministri za okoliš članica EU-a na svom su neformalnom sastanku u Sloveniji u utorak razmijenili stajališta o zakonodavnom klimatskom paketu "Fit for 55", ali se je pokazalo da o rješenjima o tome kako smanjiti ispuste stakleničkih plinova i njihov utjecaj na klimatske promjene postoje velika razmimoilaženja.

"Pozdravili smo zakonski prijedlog Europske komisije i složili se da on predstavlja dobru osnovu za daljnje usklađivanje", kazao je na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja, nakon prvog dijela sastanka, slovenski ministar Andrej Vizjak čija zemlja u ovom semestru predsjeda Vijećem EU-a.
Po njegovim riječima sustav trgovanja kuponima za štetne ispuste (EU ETS) i dalje će ostati osnova europske klimatske politike, što znači da će onečiščivaći plaćati ekološku štetu, čemu se dodaju i tržišni poticaji za smanjivanje štetnih emisija.
"Pri tom će ključna biti i uloga predloženog klimatsko-socijalnog fonda, kako bi se osigurala jednakost u vrijeme tehnološke transformacije", kazao je Vizjak, dodavši da će u postojeći sustav trgovanja emisijskim kuponima sada biti uključen i brodski promet.
Što se tiče uloge Slovenije u usklađivanju različitih pogleda na klimatski zakonski paket, Vizjak je rekao da će ona učiniti sve da se on dovede u što višu fazu za odlučivanje, kako bi se to završilo iduće godine, u vrijeme kad Vijeće EU-a budu vodile najprije Francuska, a onda Češka.
No, Slovenija po njegovim riječima zastupa stajalište da je u mjerilima za postizanje klimatskih ciljeva potrebna elastičnost i da ne može biti univerzalnih rješenja za sve kako u predviđenom roku ispuniti ciljeve postavljene zakonodavnim paketom Europske komisije.
U raspravi o klimatskim ciljevima u EU-u sudjelovao je Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik zadužen za zeleni dogovor.
Timmermans je kao upozorenje što se može dogoditi ako se ne krene u značajno smanjenje štetnih ispusta u atmosferu i ublažavanje posljedica klimatskih promjena naveo poplave koje su prošlog tjedna dovele do velikih materijalnih šteta i gubitka ljudskih života u nekim zemljama, posebno u Njemačkoj.
Rekao je da je to podsjetnik kako cijena nedjelovanje kad je riječ ispustima i klimatskim promjenama može biti i u materijalnim troškovima i ljudskim životima veća od cijene koju predviđa Komisijin zakonodavni paket.
Zasjedanje europskih ministar za okoliš i prostor u Sloveniji se popodne nastavlja.


(HIna) fl

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter