EU IZBORI

Mrak Taritaš: Izuzetno smo zadovoljni s jednim osvojenim mandatom

| Autor: Hina
(Hina)

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš u nedjelju je u izbornoj noći istaknula da su u Amsterdamskoj koaliciji izuzetno zadovoljni s jednim osvojenim mandatom na europskim izborima, koliko im daju izlazne ankete po kojima su osvojili 5,47 posto glasova i 12. hrvatski mandat u Europskom parlamentu koji će se aktivirati nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

 

"Kada smo se sastali i odlučili ići zajedno, da smo tada znali da ćemo dobiti jedan mandat, ja bih to odmah potpisala", izjavila je Hini predsjednica Glasa u izbornom stožeru Amsterdamske koalicije gdje se, u očekivanju privremenih rezultata DIP-a, okuplja sve veći broj članova sedam stranaka okupljenih u koaliciju. 

Mrak Tartitaš: Kolakušić jest novo lice, ali pitanje je za koje se politike zalaže i koga predstavlja

Mrak Taritaš ističe da su odradili "dobru kampanju koja je bila duga, naporna i dosadnjikava", no ovaj rezultat doživljavaju kao uspjeh koalicije koja je odlučila zajedno ići na izbore.

"Pokazali smo da zajedno možemo, da znamo i hoćemo i da se zajedništvom može nešto napraviti. Jako puno je stranaka lijevoga centra  ostalo je između 2 i 3 posto. Nisu se željeli dogovoriti i sjesti za stol, bili su isključivi, a isključivost nikad nikome nije donijela dobro", rekla je Mrak Taritaš aludirajući na Start i Pametno koji se nisu mogli dogovoriti o suradnji, a ostali su ispod izbornog praga.

Ističe i da su euroizbori u Hrvatskoj pokazali trend koji  postoji i u Europi  - rast desnih opcija i populista. 

Predsjednicu Glasa u toj konstelaciji nije iznenadio ni uspjeh nezavisne liste Mislava Kolakušića za kojega kaže da je iznenađenje izbora s osvojenih 8,09 posto glasova treća snaga na izborima, odmah poslije HDZ-a i SDP-a.

"To smo već vidjeli - Orah, Laburiste, Most.... Kad netko ponudi nešto novo, kad se pojavi 'novi Mesija', ako se dovoljno dobro organizira i dovoljno kasno krene, onda može biti iznenađenje izbora. No, ključno je pitanje tko je on, za koje se politike zalaže i koga predstavlja", kaže Mrak Taritaš.

Ističe i kako je Kolakušićev uspjeh pokazao da je puno ljudi nezadovoljno stanjem u Hrvatskoj, traže se nova lica i nova obećanja.

"On je novo lice s novom nadom, ali pitanje je tko je on i hoće li opstati", ističe predsjednica Glasa koja je na samom začelju izborne liste Amsterdamske koalicije koja je okupila Glas, HSS, HSU, IDS, PGS, Demokrate i Laburiste.

Valter Flego iz Pule dolazi u Zagreb oko 23 sata na objavu DIP-a

Prvi na listi je IDS-ov Valter Flego koji je rezultate izlaznih anketa čekao u Puli. Njegov dolazak u zagrebački izborni stožer očekuje se iza 23 sata, kada će DIP objaviti privremene neslužbene rezultate.

Po rezultatima izlaznih anketa, mandat Amsterdamske koalicije  bio bi 12. hrvatski mandat u Europskom parlamentu i aktivirao bi se tek nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a. 

 Amsterdamska koalicija i nakon ovih izbora ostaje na okupu i tako će, kaže Mrak Taritaš, izaći na predsjedničke i parlamentarne izbore.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini