Pametno čuvanje

Kako složiti hladnjak da hrana traje duže – trikovi za uredan i svjež frižider

| Autor: Glas Istre
(Unsplash)

(Unsplash)


Koliko puta ste u žurbi samo ubacili namirnice u prvi slobodan kut hladnjaka? Otvorene kutije, ostaci od jučerašnjeg ručka i tek kupljeni proizvodi često završe tamo gdje ima mjesta – bez puno razmišljanja. No upravo to može dovesti do bržeg kvarenja i nepotrebnog bacanja hrane.

Stručnjaci upozoravaju da nepravilno skladištenje u hladnjaku utječe i na svježinu i na okus namirnica. Dobra vijest je da se trajnost i kvaliteta hrane lako mogu produljiti ako znate kamo što pripada.

Kako rasporediti namirnice u hladnjaku

Gornje i srednje police (5–7 °C): najbolje mjesto za kuhane obroke, sir, jogurt, svježi sir ili narezke.

Donja polica (0–4 °C): najhladniji dio hladnjaka, idealan za svježe meso i ribu.

Ladica za povrće (6–10 °C): osigurava optimalnu temperaturu za većinu voća i povrća, ali rajčice, citrusi i banane ipak bolje traju izvan hladnjaka.

Vrata hladnjaka (10–12 °C): najtopliji dio, rezerviran za maslac, umake i pića.

Dodatni trikovi za bolju organizaciju

Ne zatrpavajte hladnjak. Hladan zrak mora slobodno cirkulirati. Starije proizvode uvijek stavite naprijed, a novije iza, kako biste izbjegli da nešto zaboravite. I na kraju, otvorene proizvode prebacite u posude s poklopcem – tako duže ostaju svježi i zadržavaju okus.

Pravilna organizacija ne donosi samo uredan hladnjak, nego i manju količinu otpada, uštedu novca i manje bacanja vrijedne hrane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama