Revolucionarno

Uzgajati rajčice (skoro) bez vode? Da, samo vam trebaju prave sjemenke!

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ljeto je pred vratima i želja za brigom o biljkama u vrtu ili na balkonu, uz nadu da ćete vlastitim rukama uzgojiti tipićno voće i povrće, raste.

Jedna od najreprezentativnijih voćki ovog razdoblja svakako je rajčica!

Šarena, sočna i vrlo bogata blagotvornim svojstvima za organizam, rajčica se relativno lako i minimalno invazivno uzgaja.

No, jeste li znali da je moguće uzgajati rajčice (gotovo) bez vode?

Francuski farmer Pascal Poot uspio je nakon pažljivog odabira sjemenki, pri čemu je odabrao one koje zahtijevaju najmanje vode.

Rajčice koje rastu bez vode

Polazna točka istraživanja Pascala Poota je povijest: znamo da rajčica nije tipično voće mediteranskih regija, već je jedan od mnogih proizvoda uvezenih iz Amerike tijekom 15. stoljeća.

Dakle, u svom podrijetlu, kada su je proizvodile i konzumirale pretkolumbovske civilizacije, rajčica je rasla u sušnim i suhim područjima.

Zašto ne potražiti to originalno sjeme i vratiti se proizvodnji rajčica koje se mogu u potpunosti razviti čak i u nepovoljnim vodenim uvjetima?

S tom idejom na umu, Poot se preselio u regiju Cévennes u Francuskoj.

To je regija koju karakterizira neplodna i suha priroda, izrazito nepogodna za uzgoj voća i povrća.

Izazov je bio dovesti uzgoj rajčica ovdje, počevši od sjemena starih sorti – očito u režimu organskog uzgoja, bez pribjegavanja pesticidima.

Ovdje je rođen Health Garden, revolucionarni projekt koji crpi život iz upotrebe više od 400 sorti drevnih sjemenki rajčice, uzgojenih najinovativnijim tehnikama organskog uzgoja, ali bez pribjegavanja trošenju vode.

Kako sam Poot objašnjava, rajčica je sposobna sama se braniti, ne treba joj pomoć za rast niti sredstva za zaštitu bilja.

Odabrane sorte uspijevaju unatoč ekološkim izazovima zahvaljujući sjemenkama koje je posebno dizajnirao Pascal, ubranim u uvjetima vodenog stresa za biljku: zbog toga su tijekom rasta rajčice potrebna samo dva ciklusa navodnjavanja.

Ali ne samo to: nedostatak pesticida i poseban način uzgoja čine ove rajčice otpornijima na bolesti, ukusnijima i hranjivijima od tradicionalnih rajčica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum