BRZO I JEDNOSTAVNO

Ultimativni kuhinjski trikovi koje svatko treba znati

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


U kuhinji se često susrećemo s neočekivanim poteškoćama: mlijeko koje nam je hitno potrebno za recept je kiselo, voda presporo kuha ili naše voće više nije svježe nakon jednog dana.

Kako sve to možete držati na oku u isto vrijeme? Za rješavanje problema potrebno je samo nekoliko malih koraka i pravo znanje i iskustvo.

Kako održati jabuke svježima

Jabuke rijetko kupujemo pojedinačno, već ih uglavnom kupujemo jeftinije na kilograme. Zato u njima možemo uživati dugo i ponekad moramo paziti da se voće prebrzo ne pokvari.

Kad je jabuka već razrezana, u kratkom vremenu nastanu smeđe mrlje, što posebno odbija djecu da je jedu (iako je i dalje dobra, naravno). Da biste to spriječili, možete jednostavno iscijediti nekoliko kapi limuna na jabuku, što će je duže zadržati svježom. Ovaj trik funkcionira i s drugim voćem.

Alternativno, mjesto možete poprskati otopinom vode i meda.

Dulje održavanje banana svježima

O tome kada je banana savršena mišljenja se razlikuju. Neki je više vole dok je još zelena i relativno čvrsta, drugi čekaju da posmeđi i bude slađa.

No, ako želite dulje uživati u voću prije nego odmah poprimi smeđu boju, banane biste trebali razdvojiti kako cijeli grozd ne bi sazrio preko peteljke. Čuvanje u hladnjaku također pomaže da voće ostane svježe nekoliko dana dulje.

Mlaćenica umjesto mlijeka

Ako vam je tradicionalno kravlje mlijeko preslatko (za palačinke i sl. ili slana jela), kao alternativu možete koristiti mlaćenicu. Time ne samo da se tijesto rahli, već ima i malo kiselkastiji okus, za razliku od tradicionalnog mlijeka.

Brzi trik za pokvarena jaja

Jaja izvana uvijek izgledaju isto, bila pokvarena ili svježa.

Da biste provjerili smijete li koristiti jaje, jednostavno ga stavite u čašu vode. Gustoća pokvarenih jaja se mijenja i ona plutaju na površini. Svježe jaje bi potonulo na dno. Ako stoji uspravno, malo je starije, ali se još može jesti.

Trenutna pomoć kod mrlja

Ako želite odmah tretirati mrlje od crnog vina, kečapa, umaka od rajčice itd., možete jednostavno nanijeti ocat na zahvaćeno područje. Na taj se način šteta na prekrasnom bijelom stolnjaku može svesti na minimum u nekoliko sekundi.

Kako brže zakuhati vodu

Često se odlučimo umjesto tjestenine odabrati brzi sendvič jer je brži za pripremu. Ponekad se vrijeme kuhanja dok voda ne zakuha čini kao cijela vječnost. Jedan od razloga za to je sol koju volimo dodavati u vodu za tjesteninu. Ako se dodaje u hladnu vodu, vrijeme kuhanja je duže. Dakle, stavite poklopac i pričekajte sa soli dok voda već ne počne prokuhavati i voila, uštedjeli ste si nekoliko minuta.

Kako da voda ne zakuha

Nakon što voda u loncu zavrije, potrebno je manje od dvije minute da prsne na štednjak i prelije se. Da biste to spriječili (osobito ako izađete iz sobe i ostavite lonac nakratko bez nadzora), možete jednostavno staviti drvenu kuhaču preko lonca ili dodati malu žlicu ulja u vodu.

Lakše guljenje krumpira

Uklanjanje kore s krumpira uvijek je naporan zadatak. Cijeli proces je lakši ako krumpir odmah nakon kuhanja stavite u hladnu vodu jer se tada kora skida gotovo sama. Ostatak se također može lako ukloniti na ovaj način, jer krumpir više nije tako vruć i lakše se može rezati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter