isproban generacijama

Uz ovaj trik krumpir vam nikada neće proklijati

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Uz ovaj trik naših baka zaboravite na klijanje i kvarenje krumpira, piše N1.

Popularna namirnica u kuhinjama diljem svijeta, krumpir je poznat po svojoj svestranosti i pristupačnosti.

Bilo da ga koristite kao glavno jelo, prilog ili dio raznih kulinarskih eksperimenata, uvijek ima važnu ulogu. Međutim, izazov za mnoge je kako krumpir održati svježim i bez klica, jer loše skladištenje može brzo pokvariti njegov okus i teksturu.

Krumpir je namirnica koju treba čuvati na suhom i tamnom mjestu. Ako se čuva na svijetlom i vlažnom mjestu, počinje nicati i brzo gubi čvrstinu i karakterističan okus.

Proklijali krumpiri imaju povećan udio solanina, prirodnog spoja namijenjenog odbijanju štetočina, ali koji može biti štetan ako se konzumira u velikim količinama. Ipak, postoji jednostavan način da se to spriječi.

Ova jednostavna, ali učinkovita metoda temelji se na tradicionalnoj praksi čuvanja krumpira svježim koju su koristile još naše bake. I u čemu je tajna? U jabukama.

Možda se pitate zašto baš jabuke, ali ovo voće oslobađa plin etilen, prirodni biljni hormon koji usporava proces zrenja i klijanja krumpira. Čuvanjem krumpira zajedno s jabukama možete znatno produžiti njegovu svježinu. Sve što trebate učiniti je dodati nekoliko jabuka u svoju košaru ili vrećicu za krumpir.

Ovaj jednostavan trik isproban je generacijama i pokazao se iznimno učinkovitim.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter