SPASITE IH!

Najčešće greške zbog kojih vam hortenzije baš i ne cvatu najraskošnije što mogu

| Autor: Sanda Milinković
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Hortenzije su omiljeni listopadni i otporni grmovi, od kojih su neke penjačice. Njihove upečatljive cvjetne glavice dolaze u različitim oblicima, od velikih kugli do stožaca, a najpopularnije i najprepoznatljivije vrste su mophead i lacecap s velikim, zaobljenim cvjetnim glavicama u nijansama bijele, plave i ružičaste boje u ljeto i jesen.

Postoje kompaktne sorte za manje prostore ili vaze, izbori s dvostrukim i dvobojnim cvjetovima te sorte koje nude promjenu boje kako cvijeće sazrijeva.

Postoje čak i sorte koje cvjetaju na starom i novom drvu i to cvjetajući dvaput. Neki od njih imaju mirisne cvjetove, a drugi imaju prekrasno jesensko lišće.

U prijevodu, to znači da postoji hortenzija za svaki vrt, bilo da tražite tradicionalniji, suvremeniji ili urbaniji izgled.

U nastavku donosimo sveobuhvatni vodič o njezi hortenzija pomoću kojeg ćete doznati gdje i kada ih saditi te kako se brinuti za njih.

Gdje posaditi hortenzije?

Hortenzije najbolje uspijevaju u vlažnom, dobro dreniranom tlu i u sjeni – ne vole da im je previše sunčano ili sjenovito. Izbjegavajte položaje okrenute prema jugu, osobito ako je tlo vrlo suho.

Za vrlo zasjenjeno mjesto, kao što je zid okrenut prema sjeveru, uzgojite hortenziju penjačicu.

Mladi rast je sklon oštećenjima od mraza u proljeće, stoga izbjegavajte sadnju u vrijeme mraza i postavite ju dalje od jakih vjetrova.

Hortenzije će uspijevati u većini vrsta tla, uključujući alkalno i kiselo tlo. Međutim, pH vrijednosti tla će promijeniti boju cvjetova nekih sorti.

Neke biljke koje obično imaju ružičaste cvjetove postat će plave ako je tlo kiselo, piše Gardener’s World.

Kada saditi hortenzije?

Najbolje vrijeme za sadnju hortenzija je proljeće ili jesen, kada je tlo toplo i vlažno, a idealno od listopada do travnja.

Sadnja ljeti je izvediva, ali morat ćete paziti na razinu vlage u tlu.

Kako ih posaditi?

Hortenzije najbolje uspijevaju u vlažnom tlu, pa ako je vaše tlo previše lagano, prije sadnje ga napunite organskom tvari koja zadržava vlagu, poput dobro istrunulog stajnjaka ili komposta.

Dobro zalijte biljku sat ili dva prije nego što je posadite i nikada ne sadite hortenziju dublje nego što je bila u izvornoj posudi.

Biljku dobro zalijevajte tijekom prvog proljeća i ljeta.

Kada sadite hortenzije penjačice, prvo ih obucite na pocinčane žice. Nakon sezone rasta same će se snaći jer imaju samoprianjajuće korijenje.

Savjeti za njegu hortenzije

  • zalijevajte tjedno tijekom vegetacijske sezone.
  • zalijevajte kišnicom da bi hortenzije ostale plave.
  • hortenzije najbolje uspijevaju u vlažnom tlu i mogu uvenuti za vrućeg vremena, stoga ih dobro zalijevajte tijekom vrućih razdoblja ljeti.
  • svake godine u proljeće malčirajte hortenzije lisnom plijesni, dobro istrunutim gnojem ili kompostom. Nije im potrebno hranjenje, jer to potiče rast lišća nauštrb cvijeća.

Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of