priprema

Ove stvari koje imate u kući sakrijte prije nego što vam dođu gosti!

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Obiteljsko okupljanje i druženje s prijateljima predstavlja veliko zadovoljstvo, a tad u našem domu želimo što bolje ugostiti naše bližnje. Priprema za društvo obično podrazumijeva pripremu ukusne hrane, kupnju kvalitetnog vina i pravljenje neodoljivih slastica, no postoji i druga strana medalje. Sve ono što gosti zapravo ne bi trebali vidjeti kad dođu u vaš dom, prenosi N1.

Naime, postoje neki predmeti za koje stručnjaci kažu da ih je najbolje pospremiti kad dođu gosti.

1. Obuća

Prilično je uobičajeno izuvati cipele kad dođemo kući, ali u konačnici to izgleda jako neuredno ako ih ostavimo pored ulaznih vrata.

"Spremanje cipela ne samo da čini vaš dom urednijim i organiziranijim, već može pomoći i u stvaranju sigurnijeg okruženja smanjenjem opasnosti od spoticanja, ali i unošenja bakterija s ulice", kaže Virginia Frischkorn, osnivačica platforme za planiranje zabava Partytrick.

Odvojite trenutak i spremite te cipele u ormar prije nego gosti dođu. Još bolje, postavite stalak za cipele gdje se gosti mogu osjećati dobrodošli odložiti vlastite cipele, piše Best Life.

2. Kupaonski toaletni pribor

Vaši gosti znaju da perete zube, umivate lice i stavljate dezodorans, ali to ne znači da takve stvari trebate držati vani u kupaonici.

"Pobrinite se da očistite svoju kupaonicu i vratite toaletne potrepštine natrag na njihovo mjesto kako bi kupaonske površine bile uredne", predlaže Laura Price, osnivačica The Home Organisation.

Dodaje da je to također sjajno vrijeme da provjerite ima li proizvoda koji su se potrošili i treba ih baciti ili zamijeniti — jer iako ćete htjeti sakriti svoj brijač, možda ćete htjeti lijepi sapun za ruke i losion za ruke ostaviti gostima na korištenje.

3. Produžni kablovi

Kablove često držimo svuda po kući. Možda čak držimo centraliziranu stanicu za punjenje u našem domu s raznim punjačima koji su svi organizirani na jednom mjestu. To nam olakšava život, ali zauzima prostor u domu.

"Kad se zabavljate s obitelji i prijateljima, bilo bi dobro da isključite produžni kabel i premjestite ga u ladicu ili sobu u koju gosti neće ulaziti kako biste oslobodili nešto prostora", kaže Chantelle Hartman Malarkey, dizajnerica interijera. Vaše radne ploče, ali i pod odmah izgledaju urednije, ovisno gdje držite svoj produžni kabel.

4. Rublje

Svi peremo rublje, ali nema razloga da ono (čisto ili prljavo) bude vani kad dođu gosti. "Često postanemo slijepi na redoviti kućanski nered, uključujući ručnike ili prljavu odjeću na podu kupaonice", ističe Katie Burton, voditeljica čišćenja na Homedit.com.

Dakle, ako želite da se vaši gosti osjećaju ugodno u vašem domu, ona predlaže da rublje bacite u košaru ili da ga držite u posebnoj sobi u koju gosti neće ulaziti.

5. Prljavo posuđe

Slično kao i kod pranja rublja, posuđe uvijek treba biti čisto i pospremljeno prije dolaska gostiju. "Teško je previdjeti prljavi štednjak ili kuhinju prekrivenu prljavim posuđem", primjećuje Burton.

Operite i osušite svo posuđe kako bi vaš sudoper izgledao uredno i čisto.

U krajnjem slučaju, posuđe možete odložiti u perilicu suđa ako ju posjedujete, samo pazite da je dobro zatvorena kako ne bi izašli neugodni mirisi.

6. Pošta i dokumenti

Pošta dolazi gotovo svaki dan, a mi nemamo uvijek vremena sortirati sve te račune i oglasne materijale. "Tako je lako zgrabiti poštu i baciti je na kuhinjski pult", primjećuje Hartman Malarkey.

Razmislite o ladici ili kutiji za poštu kako vaši gosti ne bi morali gledati u vaše račune.

Baš kao što ne želimo da naša pošta bude vani tako da je svi vide, ne želimo ni da nam gosti zaviruju u dokumente. Najbolje je sve ih skloniti na vrijeme.

7. Previše jastuka i deka

Puno jastuka i deka izvrsni su za gledanje tv-a, ali kada imate goste, mogu ograničiti mogućnosti sjedenja.

"Nekoliko ukrasnih jastuka i pokrivača je prihvatljivo, ali ako je vaš kauč zatrpan vašom grijaćom dekom ili viškom jastuka, morate to pospremiti prije dolaska gostiju", savjetuje ona.

8. Igračke

Dječje igračke mogu predstavljati veliku opasnost od spoticanja.

"Kao roditelj malog djeteta, volim se pobrinuti da igračke budu pospremljene i stavljene na svoje mjesta", kaže Riederman. "Ne pokušavam izbrisati činjenicu da ovdje živi mala osoba koja posjeduje mnogo igračaka, no želim osigurati da se moji gosti mogu slobodno kretati prostorom bez spoticanja o predmete."

9. Stvari za kućne ljubimce

Naši kućni ljubimci također imaju krevete i igračke koje će stvarati nered i biti potencijalna opasnost.

"Uklanjanje krevetića za kućne ljubimce ili igračaka kada dođu gosti ne samo da poboljšava ukupnu čistoću vašeg doma, već daje uglađeniji izgled koji se gostima može činiti ugodnijim", kaže Frischkorn.

Pohranjivanje ovih predmeta i njihovo stavljanje izvan vidokruga gostiju također sprječava sve potencijalne sigurnosne opasnosti kao što su spoticanje ili gušenje ako vaši gosti imaju malu djecu.

10. Namirnice

Pobrinite se da namirnice ne stoje samo na kuhinjskoj plohi kada gosti stignu, osobito kvarljive namirnice.

"Ovo zauzima prostor u kuhinji i vizualno je čini kaotičnijom. Odvojite minutu da pospremite te predmete i uštedite prostor na kuhinjskom pultu", kaže Hartman Malarkey.

11. Proizvodi za čišćenje

Alice Moszczynski, dizajnerica interijera u tvrtki Planner 5D, opisuje proizvode za čišćenje kao "još jednog stvaratelja nereda" i kaže da oni također mogu predstavljati "sigurnosnu opasnost". Zato ih treba čuvati izvan dohvata djece ili kućnih ljubimaca i dalje od otvorene hrane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of