svi ju imamo

Evo zašto odmah trebate baciti plastičnu dasku za rezanje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Nedavna studija objavljena u recenziranom časopisu Ecotoxicology and Public Health, iznijela je šokantnu procjenu prema kojoj su znanstvenici procijenili ukupnu godišnju izloženost mikroplastici po osobi koje koriste plastične kuhinjske daske.

Utvrđeno je da rezanje mrkve na plastičnoj dasci može proizvesti čak 15 miligrama mikroplastike po rezu, ili oko 50 grama godišnje – što je otprilike jednako težini deset plastičnih kreditnih kartica, piše Ordinacija.hr.

Sve više dokaza ukazuje na to da je mikroplastika problem za javno zdravlje. Mikroplastika je pronađena u ljudskim plućima, krvi pa čak i u posteljici.

Mikroplastični oblici mogu ometati probavni i dišni sustav, a kemijski dodaci koje ispuštaju mogu poremetiti endokrini i reproduktivni sustav, upozorila je nedavno grupa znanstvenika iz Južne Koreje.

Znanstvenici još proučavaju na koje sve načine mikroplastika3 može utjecati na ljudsko zdravlje.

Većina plastike se ne razgrađuje u okolišu, ali se raspada – ove male plastične čestice mogu apsorbirati kemijske zagađivače i mikroorganizme koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za ljude.

Studije su pokazale da životinje izložene mikroplastici mogu doživjeti kašnjenje u razvoju, promjene ponašanja, neplodnost i oslabljeni imunološki sustav.

Mikroplastiku je danas nemoguće izbjeći. No, neke vlade poduzimaju korake u borbi protiv mikroplastike, a neke možemo poduzeti i sami.

Na primjer, plastične daske za rezanje zamijenite – staklenim, mramornim, bambusovim ili drvenim. Drvene daske za rezanje, osim što su najjeftinije, imaju i prirodna antimikrobna svojstva.

Kako biste ograničili svoju izloženost mikroplastici, također je dobro:

1. Izbjegavati plastično posuđe.

2. Izbjegavati piti iz plastičnih boca za vodu, pogotovo one za jednokratnu upotrebu. Ako morate piti iz njih, pokušajte ih držati podalje od sunca u hladnom i suhom okruženju. Plastične boce za vodu za jednokratnu upotrebu vrlo se lako razgrađuju kao odgovor na promjenu temperature ili mehanički stres.

3. Podgrijavati hranu u mikrovalnoj u staklenim posudama. Grijanje hrane u plastičnim posudama može osloboditi milijune mikroplastičnih čestica u vašu hranu.

4. Filtrirati vodu. Zbog raširene uporabe i zagađenja plastikom, voda ponekad može sadržavati čestice mikroplastike. Kućni filtri za vodu mogu biti učinkoviti u smanjenju mnogih zagađivača, uključujući mikroplastiku.

Redovito brisati prašinu i usisavati. Uklanjanje viška prašine iz kuhinje može pomoći u smanjenju količine mikroplastičnih vlakana u prašini koja bi mogla zagaditi vašu hranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater