STOP BACANJU

Kore kikirikija mogu se pretvoriti u izvrstan "zero-waste" kompost za vaše biljke

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Što učiniti s korama koje ostanu nakon konzumiranja kikirikija? Bolje ih je ne bacati jer se mogu pretvoriti u pravi blagotvorni tretman za vaše biljke, s dvostrukim djelovanjem.

S jedne strane ljuske obogaćuju tlo dušikom i predstavljaju izvrsno prirodno gnojivo, a s druge strane, kore kikirikija čine tlo dreniranijim i izbjegavate rizik od prekomjernog taloženja tekućine, što bi moglo oštetiti biljku i uzrokovati truljenje korijena.

Kako koristiti kore od kikirikija za biljke?

Ako želite na prirodan način nahraniti tlo, stvarajući gnojivo počevši od kore kikirikija, dovoljno je samo posuti površinu tla tim otpacima.

To možete učiniti na ovaj način:

  • sve kore stavite u sredinu pamučne tkanine
  • krpu savijte tako da u njoj budu sve kore i zgnječite rukama da se ti otpaci razbiju na manje komade. Po želji se možete koristiti i valjkom za tijesto da ih što bolje zdrobijete
  • tako dobiveni grubi prah posipajte izravno na tlo vaših biljaka ili vrta: tlo će ga upiti, izvlačeći iz njega veliku korist
  • ako imate veliku količinu, ono što ostane možete pohraniti u staklenku ili vrećicu, spremno za korištenje nakon nekog vremena

Korama od kikirikija također možete pomoći pri odvodnji viška tekućine u posudama vaših biljaka.

Uzmite praznu vazu i na dnu napravite posteljicu od kore kikirikija: ona će služiti kao odvod.

U tom slučaju nije potrebno usitniti kore prije upotrebe jer bi se u suprotnom poništio učinak drenaže koji želite postići.

Zatim nastavite s postavljanjem zemlje preko kora. Ako želite, možete i izmjenjivati ??slojeve zemlje sa slojevima kore od kikirikija ili kore umiješati u zemlju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini