CVIJET NAD CVJETOVIMA

Ljepotica s Rubeša: Camellia changii cvjeta cijelo ljeto, simbol je Opatije i njezine klime

| Autor: Aleksandra Kućel Ilić
Mirjana Mendrila sa svojom kamelijom (Snimila Angela Maksimović)

Mirjana Mendrila sa svojom kamelijom (Snimila Angela Maksimović)


Petnaest godina od osnutka bilježi ove godine Udruga ljubitelja kamelija Opatija čiji su članovi, počevši od prvog predsjednika Jana Bernda Urbana, sve do aktualne predsjednice Mire Shalabi, učinili velike iskorake u promociji ovog “cvijeta nad cvjetovima” kao simbola Opatije i njezine klime. Naime, poznato je da kamelije koje rastu u opatijskim parkovima, ali ih sve više uzgajaju i u privatnim okućnicama i vrtovima, što dolazi do izražaja tijekom izložbe i izbora najljepše kamelije Opatijske rivijere, cvatu u hladnijem razdoblju godine, u vrijeme kada ostala vegetacija još miruje. Vrste koje najčešće rastu na opatijskom području punu cvatnju imaju u ožujku, no s obzirom na to da je u svijetu poznato oko 170 vrsta ovog cvijeta, postoje razlike u tome u koje je doba grm kamelije najrascvjetaniji i najljepši.

Camellia Changii (Snimila Angela Maksimović)

Otkrivena 1985.

Zanimljivu priču vezanu uz kamelije koje rastu u Opatiji, uz more, ali i u zaleđu, diljem Kastavštine i riječkoga prstena otkrila je Mira Shalabi, predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Opatija.

– Cvijet kamelije vezujemo uz kasnu jesen, zimu i rano proljeće. No jeste li znali da postoji kamelija koja može cvjetati tijekom cijele godine, ljeto od srpnja do rujna joj je najuspješnije razdoblje cvatnje, kada druge kamelije tek stidljivo počinju pokazivati svoje pupove i po tome se razlikuje od drugih, “zimskih” kamelija koje krase naše vrtove i parkove? To je Camellia changiičiji je divlji oblik otkriven 1985. u provinciji Guangdong u Kini, nakon čega je postala nacionalno prvorazredna zaštićena biljka. Izvan Kine se naziva i Camellia azalea. Njene svijetlocrvene, izdužene latice su blago raširene i grupirane oko stupčastih prašnika u središtu. Cvjetovi su promjera od 6 do 10 centimetara i pojavljuju se od ljeta do jeseni, s povremenim cvjetanjem u ostalo doba godine. Sivozelenkasti listovi su dugi, uski, te čvrsti i glatkog ruba. Habitus je malo grmolik i formira se u grm dobrih proporcija koji u svom prirodnom staništu naraste i do 3 metra, navela je Shalabi pa dodala:

U nas rijetkost

– Camellia changii je rijetkost u našim geografskim širinama. Samo je djelomično otporna na zimu, do minus 5 stupnjeva Celzijevih, te je pogodna za uzgoj na našem području, uz djelomičan oprez ako se temperature spuste niže. Članica opatijske Udruge ljubitelja kamelija te velika ljubiteljica cvijeća i kamelija Mirjana Mendrila, svojom krasnom Camellijom changii, koja u njezinom cvijećem prepunom vrtu cvjeta cijelo ljeto, dokazuje da je taj cvijet u našem podneblju za sve sezone. Pojedini članovi su već krenuli njenim stopama u uzgoju ove rijetke vrste pa se nadamo da će nas kamelije uskoro razveseljavati i uljepšavati naš okoliš tijekom cijele godine.

(Snimila Angela Maksimović)

Simbol dugovječnosti

Kamelija je otkrivena u staroj Kini gdje je zbog svoje ljepote postala obožavana biljka kineskih careva. Prvi spomeni, navodi se u literaturi datiraju i do 2000 godina prije Krista. Tijekom povijesti se širila po cijeloj jugoistočnoj Aziji te su nastajale i nove vrste koje se se prilagođavale okolini. Tijekom 17. stoljeća kamelija je stigla do Europe, a danas je raširena diljem svijeta te se u drugim dijelovima, osim Azije, prvenstveno uzgaja kao ukrasna biljka. Kamelija još iz stare kineske i japanske kulture sve do danas označava dugovječnost i trajnost. Vrsta Camellia japonica rubra simplex u Opatiju je došla 1845. godine, kada je zasađena u Parku Angiolina gdje i danas cvate u svim bojama, te oduševljava ljubitelje cvijeća već punih 178 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum