AUTOMOBILIZAM

Stotinu automobila nastupilo na 39. INA Buzetskim danima 2020.: FRANCUZ SEBASTIEN PETIT UVJERLJIVI POBJEDNIK

| Autor: Miroslav KRPAN


Petit je slovio favoritom za pobjednika, što je i dokazao s dva gotovo istovjetna vremena, uz prosjek 137,161 km/sat. Čak je 12,708 sekundi bio brži od drugoplasiranog Talijana Fausta Bormolinija. Treće mjesto generalke Domagoju Perekoviću, u deset prvoplasiranih šest hrvatskih automobilista

Francuski automobilist Sebastien Petit, u prototipu Nova NP 01, ukupni je pobjednik tradicionalne međunarodne brdske auto utrke "39. INA Buzetski dani 2020.", održane u izvrsnoj organizaciji Autokluba Buzet. Na stazi Most – Peničići, ove godine zbog epidemioloških mjera i u atmosferi maksimalne tišine uz samo zvukove motora automobila, bez publike, nastupilo je u bodovnim konkurencijama stotinu automobilista iz sedam europskih zemalja. Još je još 25 vozača nastupilo u revijalnim promo vožnjama.

Petit je slovio favoritom za pobjednika, što je dokazao i s dva gotovo istovjetna vremena, u dvije vožnje, od kojih je vrijeme prve 2:11,258 minuta, uz prosjek 137,161 km/sat, bilo neznatno bolje   na i ove godine vrhunski pripremljenoj buzetskoj stazi. Nakon dvije vožnje, čak je 12,708 sekundi, bio brži od drugoplasiranog Talijana Fausta Bormolinija u formuli "Reynard K02". Vikend je prošao iznad očekivanja za vrhunskog hrvatskog vozača Domagoja Perekovića (AMK Zanatlija Zagreb) koji se s dvije izvrsne vožnje uspio popeti na pobjedničko postolje "generalke" vozeći "Mitsubishi Lancer Evo IX", ujedno najbrži Kategorije I i pobjednički plasman treće ovogodišnje utrke Prvenstva Republike Hrvatske. Njegov najbliži konkurent, do sada ove godine dvostruki pobjednik, Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica) u Seat Leonu R32T zauzeo je poziciju iza njega, učvrstivši lidersku poziciju državnog prvenstva. U prvih deset ukupnog poretka, među 100 vozača, bila su još četvorica hrvatskih automobilista. Petim mjestom generalke, do pobjede Kategorije II PH, stigao je Splićanin Petar Dajak u novom prototipu "Norma M20F", dok se na sedmu poziciju plasirao Riječanin Mario Jurišić (AK Župa Dubrovačka) vozeći Audi A4 STW, ujedno treći kategorije I i grupe E1 domaćeg prvenstva. Prvi je puta u Buzetu vozio i njegov 17-godišnji sin, vrhunski i trofejni kartingaš Matija Jurišić, član AK RI autosport. Devetim mjestom ukupnog poretka ostvario je pobjedu grupe A, a s četiri sekunde sporijim vremenom do desetog je mjesta stigao još jedan Riječanin Dejan Kopajtić (AK Rijeka) u Zastavi Yugo 1.6 16V. Njegov klupski kolega Ivan Pavlović najbolje je plasirani automobilist grupe N ovogodišnjih Buzetskih dana, a put pobjede otvorilo mu je i odustajanje Puljanina Saše Radole (AMK No Traction), najbržeg na treninzima. Ekipnu pobjedu očekivano su ostvarili višestruki prvaci Autokluba Dubrovnik Racing, ispred AK Rijeka i AK Buzet Autosport.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter