već u travnju

Na benzinske stiže nova vrsta goriva od biljnih ulja. Provjerite odgovara li vašem automobilu

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)


Na njemačkim benzinskim stanicama dosad se uglavnom mogao kupiti klasični dizel B7. Kažemo dosad, jer od proljeća 2024. na benzinske stanice dolazi novo dizelsko gorivo, prenosi poslovni.hr.

Već u travnju benzinske postaje u Njemačkoj moći će prodavati nove vrste dizela: HVO, XTL i B10. Savezno ministarstvo okoliša pretpostavlja da će oko pet posto od više od 14.5000 benzinskih postaja u Njemačkoj nuditi nove vrste ekološki prihvatljivjih goriva, piše HAK.

XTL označava dizelska goriva dobivena iz biomase, plina… Prema ADAC-u, biogorivo se može proizvesti iz sirovina poput biljnog ulja ili otpadnih proizvoda poput gnojiva. HVO: Kratica je skraćenica za Hydrotreated Vegetable Oils.

Ovaj dizel sastavljen je od biljnih ulja koja su po svojstvima prilagođena fosilnim gorivima. Bit će dostupno i B10 gorivo. To znači da se dodaje do deset posto biodizela. Međutim, biodizeli imaju nedostatak: nije svaki model vozila prikladan za njihovu uporabu pa ako putujete u Njemačku pogledajte prije toga knjigu s uputstvima vozila. Tamo piše koje gorivo možete koristiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of