47. MEĐUNARODNI SUSRET HARMONIKAŠA

Harmonika je postala dio tradicije i identiteta Pule, Istre i Hrvatske

| Autor: Mladen Radić
(Snimila Leona Teodorović)

(Snimila Leona Teodorović)


U Domu hrvatskih branitelja preksinoć je u organizaciji OKUD-a Istra svečano otvoren 47. Međunarodni susret harmonikaša koji će trajati do petka i na koje se ove godine prijavilo petstotinjak harmonikaša koji se natječu u 11 solističkih kategorija, 3 kategorije komornih sastava i 4 kategorije namijenjene harmonikaškim orkestrima. Sudionici dolaze iz 16 europskih zemalja i Kine.

Treba imati viziju

Kako je na početku rekla Karla Sorčić - harmonika je postala dio tradicije i identiteta grada Pule, Istre i Hrvatske, a predsjednica prosudbenih komisija prof. Đeni Dekleva Radaković podsjetila je da se ove godine se obilježava i 60 godina Međunarodnog susreta harmonikaša. Prvi Susret od 1964. do 1983. se održavao svake godine, zatim od 1985. do 2006. bijenalno, a od 2007. ponovno svake godine, s izuzetkom 2020. i 2021. kada je odgođen zbog pandemije. Ona je istaknula velike zasluge Stanka Mihovilovića koji je imao viziju kako će harmoniku dovesti do priznatog instrumenta umjetničke glazbe.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

- Što je najvažnije, svoju viziju i nastojanje u tom cilju prenio je na nas, njegove učenike, kazala je Dekleva Radaković.

U ime organizatora obratio se i svima koji ih podržavaju zahvalio predsjednik organizacijskog odbora Igor Krizman.

- Vrijeme susreta harmonikaša je svima nama koji odrastamo i formiramo se kao glazbenici posebno vrijeme u godini. U to vrijeme nas obuzme osjećaj ponosa zbog duge tradicije, te uzbuđenje zbog ponovnog susreta s novim dragim djelima iz svijeta harmonije, kao i zbog novih spoznajama i stvaranja novih prijateljstava. To nas sve i motivira, mobilizira i napuni entuzijazmom, da ustrajemo u organizaciji ove vrijedne manifestacije i njenoj afirmaciji, poručio je Krizman.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

- Ova je manifestacija toliko bitna za naš grad i živi je dokaz kako vizija jednog čovjeka i entuzijazam nekolicine ljudi mogu dovesti do toga da je Pula postala jedan od harmonikaških centara u Europi, a danas imamo i odsjek za harmoniku na Muzičkoj akademiji u Puli i promoviramo instrument koji je utkan u našu baštinu, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Emina Popović Sterpin.

Prisutnima se obratio i pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.

Trud vrijednih ljudi

- Kada nešto traje šest desetljeća, kada nešto traje pet desetljeća, onda to mora biti kvalitetno. Od amaterizma u najboljem smislu te riječi, do današnjeg profesionalizma, od naše tradicije, naših trieština pa do ovakvih umjetničkih izvedbi, trebalo je izdržati. Iza svakog projekta, pa i ovoga, uvijek stoje ljudi, oni koji organiziraju i oni koji imaju ideju, poručio je Torbica koji se zahvalio čelnim ljudima ove manifestacije a to su Đeni Dekleva Radaković i Igor Krizman.

Da ova manifestacija ima veliku tradiciju podsjeća i veliki prijelazni pehar koji na početku manifestacije aktualni pobjednici predaju Gradu Puli iz kojeg se na kraju pehar predaje novim pobjednicima. Kako prošlogodišnjih laureata nije bilo, taj simbolički čin ove su godine »odglumili« Igor Krizman i Emina Popović Sterpin.

Otvorenje je s nekim poznatim skladbama uveličao duo Tango for two kojeg čine pijanistica Dina Elena Draugsvoll i Arcangelo Pignatelli, a večeras u 21 sat na rasporedu je svečani koncert povodom 60 godina manifestacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater