rokenrol umjetničkog izričaja

Slikar koji je probio granice samoga sebe: Otvorena izložba Antuna Motike

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimila Leona Teodorović)

(Snimila Leona Teodorović)


U Gradskoj galeriji Pula u petak navečer otvorena je izložba "Antun Motika – rokenrol umjetničkog izričaja 20. stoljeća" organizirana u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Pule.

Cilj je izložbe prezentirati brojne radove iz opusa Antuna Motike (1902.-1992.), a dio su Motikine donacije iz fundusa Zbirke umjetnina grada Pule. Izložba uključuje 30-ak radova iz raznih faza Motikina stvaralaštva, od kojih su neki već prezentirani javnosti.

Kako je otvarajući izložbu podsjetio voditelj galerije Eros Čakić, Motika je bio i razlog otvaranja ove galerije koja je u međuvremenu postala gradska. Čakić je objasnio da je s razlogom pozvao da kustosica ove izložbe bude Tina Širec Džodan zato što je njen Oto bio čovjek koji je zaprimio Motiku koji je godinama sudjelovao u trakavici da se Motika konačno vrati u Pulu, barem u jednom dijelu.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Nekoliko izložbi

- Dobili smo jedan lijepi dio, dobili smo dio koji možda i nitko nema. To su eksperimenti i fotokolaži, i puno toga što još na neki način treba obraditi. Odlučili smo se da od ove godine pokrenemo opet jednu našu internu inicijativu, da se pokuša doći do većeg, kvalitetnjeg prostora, prostora koji će imati i radionicu, a da ova galerija i dalje nastavi ovim ritmom kako je krenula, jer očito da je svrsishodnija za ovo kako se koristi, nego za izlaganje stalnog postava Antuna Motike, napomenuo je Čakić dodavši da ima još jako puno Motikinih radova koji bi se mogli izložiti i od kojih bi se moglo napraviti još nekoliko izložbi.

Što se tiče naziva izložbe, Čakić kaže kako su iz zafrkancije među kolegama došli do zaključka da je Anton Motika u biti talijanski Toni Zappa, referiravši se na Franka Zappu kao vjerojatno jednog od najvećih alternativaca u rock glazbi prošlog stoljeća, pa je tako i Motika u predgovoru opisan kao kao rock zvijezda svojeg vremena.

Kustosici Tini Širec Džodan osnovna ideja bila je prikazati što širi odabir radova iz donacije, od kojih neki, izgleda, nisu uopće bili izloženi.

- Radi se o mnogim školskim radovima, ima nešto crteža, nešto platna i kombinirane tehnike, dakle ta predakademska faza, dok je u velikoj prostoriji izbor iz svake serije. Dakle, jedna mini retrospektiva iz izbora. Žao nam je uvijek što ne možemo izložiti radove koji iz još uvijek nisu spremni za izlaganje jer nisu niti opremljeni, ali u dobroj nadi jednog dana vjerujem da će se svi radovi moći reprezentativno prikazati javnosti, kazala je kustosica.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Napomenula je i da sam naziv izložbe, "Rokenrol umjetničkog izričaja 20. stoljeća", nema puno veze s konceptom kojeg je navela, već ima veze s nekakvom simbolikom jer svaki slučajni prolaznik koji uđe u galeriju i pogleda ove slike, može shvatiti da se radi o jednom velikom majstoru.

- To je jedan slikar koji je probio granice kod samoga sebe, djelovao je dugo godina kao pedagog, ali uvijek u intimi svoga ateljea eksperimentirao, preispitivao, istraživao nekakve nove tehnike, nove pristupe tehnikama, novi izričaje i bavio se temama koje su jednostavno u njegovo vrijeme bile itekako revolucionarne.

Možemo spomenuti fotokolaže od kojih je ovdje izloženo samo četiri ali o svakom bi se moglo pisati elaborat. Brojni tekstovi su napisani i ovoj izložbi zaista nije bilo namjera rekapitulirati sve dosadašnje znanje i sva dostignuća u teoriji o slikarstvu i umjetnosti Antuna Motike, već jednostavno opet ukazati na taj problem koji je zaista prisutan i za kojeg se nadamo da će se razriješiti u smislu adekvatnog prostora, istaknula je Širec Džodan koja se zbog toga nada da će Motika kao jedna prava rock ‘n’ roll zvijezda dobiti svoj Hall of fame - adekvatan prostor gdje će se moći i između ostalog ne samo izlagati njegova djela, nego na pravi način pristupiti istraživanju cijele zbirke, cijele donacije koju je grad Pula dobio.

Tako se na ovoj izložbi može pogledati crteže, odnosno skice koje su nastajale za različite skupture, kao dio istraživanja, kolaže, gvaševe, platna, aktove i dvije skulpture.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Prvi hrvatski strip

U ime Grada Pule izložbu je otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin koja je spomenula donaciju koju čuvaju još uvijek uglavnom iza oči u javnosti, a koja je zapravo stvarno dragulj likovne umjetnosti ovoga grada.

Motiku je opisala kao umjetnika koji je utjecao na cjelokupnu umjetnost, ne samo hrvatsku, bio je i ispred svog vremena te je bio i autor prvog hrvatskog stripa a dvije bilježnice u kojima se taj strip nalazi također posjeduju u Zbirci umjetnina.

- Moglo bi se o Motiki pričati satima, jer njegova su genijalnost i istraživanja u raznim smjerovima i raznim tehnikama i raznim medijima likovne umjetnosti zaista neiscrpna. Grad Pula i Ured za kulturu već je pokrenuo neke radnje da zaista konačno ta zbirka dobije svoju pravu vrijednosti i trajno mjesto gdje će biti izložena za posjetitelje i za građane.

Hoće li to biti poseban prostor ili možda jedan značajan dio budućeg muzeja grada Pule, to ćemo još vidjeti. Nadam se da ćemo kroz par godina uspjeti u tome, a sigurno ćemo se truditi da to bude tako, poručila je pročelnica.
Izložba se može razgledati do 18. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater