U Galeriji Istarskog narodnog kazališta

Otvorena izložba posvećena Antoniju Smaregli: Hommage maestru i "Istarskoj svadbi" kroz folklor i umjetnost

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Foto Valter Zanco/Still Media)

(Foto Valter Zanco/Still Media)


U povodu Dana grada Pule u Galeriji Vincent iz Kastva Istarskog narodnog kazališta, nakon svečane sjednice, održano je otvorenje dokumentarističke izložbe "Istarska svadba", posvećene Antoniju Smaregli (Pula 5. svibnja 1854. – Grado, 15. travnja 1929.), koju je upriličilo Društvo Smaregliana Pula.

Ova izložba putem 19 plakata predstavlja neke od najznačajnijih ilustracija i podataka vezanih uz Antonija Smaregliu, s posebnim osvrtom na građu vezanu uz njegovu operu "Istarska svadba".

Uz tekstove Carle Rotta, Juliane Ličinić van Walstijn i Gorke Ostojić Cvajner, te popratni četverojezični katalog predstavljeni su najvažniji podaci o ovoj operi.

- Drago mi je da smo u povodu Dana grada Pule te Smareglinog rođendana upriličili tu izložbu, što nastavljamo glazbu prevoditi u sliku i revalorizirati i ponovno predstavljati stvaralaštvo toga velikog autora, koji je bio ambiciozan, hrabar, istraživač, mislioc, koji se nosio s nedaćama, siromaštvom, sljepoćom, te koji i kada više nije moga stvarati je diktirao note svojim sinovima. 

Imamo obligaciju napraviti muzej tome čovjeku. Ovih 19 panoa pokazuje tek djelić njegova bogatog stvaralaštva. Osobita pozornost usmjerena je na sadržaj i građu ove opere, najizvođenijeg Smareglinog djela, kako bi se valorizirala i kronologizirala njezina izvedba u poznatim i cijenjenim kazalištima diljem Europe, kazala je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner. Ona je pohvalila i Općinu Fažana za realizaciju šetnice prije pet godina gdje su mladi kipari izradili klupe/skulpture prema njegovim operama.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić izrazivši zadovoljstvo izložbom te uprizorenjem opere u subotu, kazao je da je upravo u Smareglinoj spomen-sobi pisao svoju doktorsku dizertaciju naglašavajući važnost očuvanje Smareglinog stvaralaštva.

Na otvorenju su članovi Zajednice Talijana Vodnjan odijevali vodnjansku nošnju, uvevši nazočne i u svijet Smaregline "Istarske svadbe".

Ova dokumentaristička izložba jedna je od brojnih sadržaja programa kojemu se Društvo Smaregliana posvećuje kako bi što kreativnije predstavili pulskog glazbenika, ilustrirali njegovu prisutnost na svjetskim opernim scenama te stimulirali nove izvedbe njegovih opera.

Cilj izložbe je predstaviti i promovirati pulskog skladatelja, naglasiti posebnost opere i obilježiti 170 godina rođenja skladatelja i 130 godina od nastanka "Istarske svadbe".

Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja radnim danima od 9 do 14 sati, te nakon toga prelazi u vodnjanskoj galeriji El magazein.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum