DAN GRADA PULE

FOTO / Premijer i resorna ministrica uveličali otvorenje obnovljenog INK-a, Plenković poručio: "Stalo nam je do kulture i investicija u kulturu"

| Autor: Vanesa Begić


Premijer Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uveličali su večerašnje otvorenje obnovljene Velike dvorane Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, koja nosi ime Pietra Ciscuttija. Svečanost je bila popraćena izvedbom opere ‘’Istarska svadba’’ Antonia Smareglije, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i INK-a, u povodu 130 godina nastanka i praizvedbe u Trstu.

U Puli je izvedena 1908. godine u kazalištu čiji je kamen-temeljac postavljen 1879. godine. Uz jučerašnju svečanu sjednicu Gradskog vijeća koja je održana na istom mjestu, središnje je to događanje kojim Pula obilježava 5. svibnja - svoj dan i Dan oslobođenja.

Svjetski poznat

- Došli smo otvoriti kazalište i uživati u operi Antonia Smareglie. Stalo nam je do kulture i investicije u kulturi. Lani smo inaugurirali Malo rimsko kazalište, danas kazalište, kazao je premijer ispred INK-a, gdje se kratko obratio novinarima.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Ministrica Obuljen Koržinek kazala je da je ovo veliki dan za pulsku, ali i hrvatsku kulturu.

- Drago mi ja da operom ovog velikana otvaramo obnovljeno kazalište. Smareglia je toliko stvarao i kada nije bilo lako putovati, ustvrdila je Obuljen Koržinek

Na ceremoniji otvorenja obnovljenog kazališta govorila je i Smareglina unuka Adua Rigotti Smareglia, koja je zahvalila svima koji brinu za očuvanje stvaralaštva slavnoga djeda.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić rekao je da to povijesni dan za Pulu zahvaljujući dvojici Puljana, Antoniju Smaregli i Pietru Ciscuttiju. Zahvalio je i Društvu Smaregliana za trud i zalaganje za sve što su učinili. Naveo ja da je obnovljeno kazalište velika stvar ta Pulu.

- Smareglia je uspjeh postigao i na daskama Metropolitana, a sada ovdje gledamo njegovu operu, naglasio je Zoričić.

Radovi na obnovi dvorane "Pietro Ciscutti" trajali su od kolovoza prošle godine do prije nekoliko dana. U obnovu je uloženo nešto manje od milijun eura. Grad je osigurao 90 posto sredstava, a ostatak je Ministarstvo kulture i medija.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Postavljene su nove stolice, koje su šire, veće, ima više prostora između stolica te između redova, svi drveni dijelovi su temeljito očišćeni, a akustika je sada puno bolja u odnosu na ranije. Zamijenjena je ventilacija, uklonjeni su prvi i zadnji red stolica iz partera te po jedna stolica iz svakoga reda, obnovljena je rasvjeta, te prostor za orkestar.

Respektabilna ekipa

Kazalište sada ima ukupno 560 mjesta, od čega parter 259 umjesto prijašnjih 316, a balkon gotovo kao i prije, 157. Izvođenje radova nadzirao je arhitekt Luka Matticchio. Poboljšane su evakuacijske mjere po najvišim standardima.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Što se opere tiče, recimo da autorski tim čine dirigent Simon Krečič, redatelj Marin Blažević, a za scenografiju, odnosno kreaciju minimundusa Vodnjana zaslužan je Alan Vukelić. Kostime, iznimno važnu komponentu ove opere, kreirala je Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla je Alan Vukelić, a Zoran Juranić, jedan od najvećih poznavatelja djela velikoga skladatelja je glazbeni savjetnik. Asistentica dramaturga je Sofija Cingula, dugogodišnja profesorica na pulskoj Muzičkoj akademiji i jedna od najvećih poznavatelja čuvenoga skladatelja.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Uloge su tumačili sjajni solisti riječkoga HNK-a, tu je bio Riječki operni zbor; zborovoditelj: Matteo Salvemini i Riječki simfonijski orkestar - korepetitorica Nataliya Marycheva.

Sama izvedba je bila apsolutno maestralna, što je publika nagradila višeminutnim ovacijama, a posebno je briljirala Anamarija Knego u ulozi Marusse.

Recimo i da je u ovoj operi skladatelj napravio i svojevrsni hommage svojim korijenima i obitelji.

(Snimio Karlo Čargonja)(Snimio Karlo Čargonja)

(Snimio Karlo Čargonja)(Snimio Karlo Čargonja)

(Snimio Karlo Čargonja)(Snimio Karlo Čargonja)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum