RADIOAKTIVNO ZRAČENJE U ISTRI

Ponovno će se mjeriti radon u kritičnim školama i vrtićima


Nedavno objavljene informacije u Glasu Istre o visokim koncentracijama prirodnog, ali opasnog plina radona u nekoliko istarskih vrtića i škola, potakle su na akciju i županijske vijećnike na današnjoj sjednici Skupštine Istarske županije u Pazinu. SDP-ova vijećnica Sanja Radolović upozorila je na te zabrinjavajuće rezultate mjerenja radioaktivnog plina. Ukazala je da su mjerenja čiji su rezultati nedavno objavljeni zapravo obavljena još 2015. godine i pitala mogu li se ta mjerenja ponoviti kako bi se stekao pouzdaniji uvid u stvarno stanje. Što se kani poduzeti u sklopu "akcijskog plana za radon" koji bi trebao biti usvojen do kraja godine, pitala je Radolović.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan je odgovarajući na to pitanje podsjetila da je mjerenje radona u javnim ustanovama posljedica europske direktive iz 2013. godine te da je do danas provedeno u svega devet hrvatskih županija. U manjem broju odgojno-obrazovnih ustanova mjerenja su pokazala da koncentracija radona prelazi dopuštene granice čak do zabrinjavajuće razine. Unatoč tome škole i vrtići u kojima je to izmjereno još nisu dobile nikakve službene izvještaje odnosno rezultate, a niti njihovi osnivači. Županijski odjel za obrazovanje zato je samoinicijativno stupio u kontakt s ustanovom iz Osijeka koja je obavila mjerenja, i kao prvi korak u odlučivanju što bi dalje trebalo učiniti preporučeno je ponovno mjerenje, izvijestila je Patricia Percan.

Opomena pred otkaz zbog rada u vijeću

Može li se "nastradati" zbog obavljanja funkcije vijećnika u predstavničkom tijelu lokalne samouprave, funkcije koja je legalno stečena na demokratskim izborima? Iz slučaja kojeg je u aktualnom satu sjednice iznio vijećnik Živog zida Damir Grünbaum, čini se da može. On je na sjednici ispričao kako je vijećnica Živog zida u Gradskom vijeću Rovinja, Snježana Štefanić Hoefel, dobila opomenu pred otkaz zbog svojih aktivnosti gradske vijećnice, odnosno zbog prisustvovanja sjednicama rovinjskog Gradskog vijeća i njegovih odbora. U toj opomeni je, prenosi Grünbaum, njezino obavljanje vijećničke dužnosti nazvano "privatnom aktivnošću". Budući da Snježana Štefanić Hoefel radi kao profesorica fizike u Srednjoj školi Zvane Črnje u Rovinju, Grünbaum je pitanje uputio pročelnici županijskog Odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patriciji Percan. No, ona mu je odgovorila da sa slučajem nije upoznata te da uostalom Županija nema nadležnosti nad radnim odnosima u školskim ustanovama kojima je osnivač, ali da će svejedno ispitati o čemu je riječ. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD UTORKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum