tragova zagađenja još ima

Za eko-katastrofu u Ližnjanu još nitko nije odgovarao. Prošlo je godinu i pol dana

| Autor: Glas Istre
(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)


Prošlo je gotovo godina i pol dana od velike ekološke katastrofe kada je mazut onečistio kilometre obale u Ližnjanu. Većina je obale očišćena, no tragova zagađenja još ima. Za čišćenje i sanaciju potrošeni su golemi novci, a za onečišćenje još nitko nije odgovarao, prenosi HRT.

Brojni su profesionalci i volonteri čistili Ližnjansku obalu od onečišćenja. Mazut se sa stijena ispirao mlaznicama, a s plaža uklanjao ručno. Godinu i pol nakon onečišćenja u luci uobičajene aktivnosti, no, podsjetnika na onečišćenje još ima.

Dio je priobalja obuhvaćen ekološkom mrežom Natura 2000. Mnoge su toksične tvari dotaknule biljni i životinjski svijet. Stanje je bolje, no posljedice su dugotrajne.

- Mi kao Natura Histrica više puta smo izašli na teren i pokušali očistiti, ali vi se ne mičete od tog metra kvadratnog satima, kaže Silvia Buttignoni, ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica.

Podsjetimo, onečišćeno je bilo 5 kilometara obale. Istragom je utvrđeno da se mazut s ližnjanske obale podudara s onime iz HEP-ove termoelektrane koji je onečistio Kostrenu. Proširio se i do istarske obale čije je čišćenje bilo skupo i trajalo mjesecima.  

Državno odvjetništvo utvrdit će ima li kaznene odgovornosti za onečišćenje ližnjanske obale, čije škrape još dugo neće biti potpuno čiste.

Cijeli prilog pogledajte na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum