Ima kolekciju od 500 filmova nagrađenih zlatnim kipićem

Rašanin Perica Franković koji je svojevremeno statirao u filmu Veljka Bulajića želi pokrenuti kazalište

| Autor: Branko Biočić
(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)


Perica Franković iz Raše predsjednik je Udruge hrvatskih branitelja Labinštine liječenih od PTSP-a i bivši branitelj 114. Splitske brigade od 1992. Za sebe kaže i da je umjetnik u mirovini, organizator izložbi amaterskih umjetnika u Labinu, a prva izložba amatera bila je "Pod ložu". Imao je nekoliko svojih izložbi, a zadnja je bila pod nazivom "Disciplina kičme" u labinskom Domu zdravlja.

Perica je i veliki filmofil, u svojoj kolekciji ima više od 500 filmova nagrađenih Oscarom.

- Svi su filmovi na CD-ima i odnose se na razdoblje od 1960. naovamo. Ovogodišnje filmove nagrađene Oscarima još nisam presnimio. Najdraži su mi "Papilon", "Zelene milja" i "Iskupljenje u Shawshanku", govori Perica koji se okušao i u glumi kao statist u posljednjem filmu nedavno preminulog Veljka Bulajića "Bijeg do mora", koji je sniman u Istri.

Veljko Bulajić na snimanju filma "Bijeg do mora" u Kršanu 2017. (Arhiva Glasa Istre)Veljko Bulajić na snimanju filma "Bijeg do mora" u Kršanu 2017. (Arhiva Glasa Istre)

Odigrao "svoju" ulogu

- Imao sam priliku i iskoristio sam je. Prilikom upoznavanja darovao sam mu sliku "Papilon" na kojoj sam napisao "Za mog najboljeg redatelja od Perice", a on mi je zauzvrat potpisao fotografiju na poleđini "Za Anju i Dariana od prijatelja Veljka", otkrio nam je Franković.

- Htio sam biti angažiran u tom filmu jer sam želio upoznati Bulajića. U "Bijegu do mora" gledao sam kako nastaje film, bio sam upoznat sa svim segmetima; od teme filma, scenarija, montaže, sinkronizacije... Honorar za angažman nije mi bio ni najmanji motiv, jednostavno, htio sam biti dio te priče, kazao je Franković.

Prepričao nam je jednu anegdotu sa snimanja.

- U vrijeme snimanja snimanja filma kod Žminja uskočio sam u jedan kadar jer me scena podsjetila na rat, na događaj iz 1992, na južnom bojištu, na Dubrovnik koji je gorio. Dajem klincu naranču, a mali je od straha nije htio uzeti jer je mislio da je bomba. U kadar sam se ubacio na rizik, sam sebi sam govorio da moram probati. Odigrao svoju istinitu scenu u kojoj glumac govori dječaju glumcu: "Idi za njim, ja ne mogu! Pucaj mu u glavu". Podsjetio me taj klinac na taj ratni događaj. Nisam mogao izdržati pa sam uletio i rekao glumcu: "Majku ti j...., ti mu daješ pištolj, a ja naranču".

Zgrabio sam mu onaj pištolj i šutnuo ga na pod. Dirnulo me j... ga,. Nastavio sam sa psovkama. Snimatelji su snimali i odjednom stanka. Drugi glumci i statisti su neko vrijeme raspravljali o meni, nije im bilo jasno što izigravam, što izvodim, a ja kao ja, rekoh sebi, šta me briga, probao sam odigrati svoju ulogu. Dobio sam ekstra iskustvo za film "Čiji smo mi", koji planiram snimiti, govori Franković.

Veljko Bulajić i Perica Franković (Privatna arhiva)Veljko Bulajić i Perica Franković (Privatna arhiva)

Teatar Modern time

Najavio je to i Gradu Labinu kao svoj budući projekt. Planira još puno toga, izložbu "Bijeg od lijeka" po istoimenom dokumentarcu kanađanina Ricka Simpsona kojem je nazočio na predstavljanju u Opatiji i snimanje filma u čast Bulajiću, otvaranje teatra "Modern time" kojeg je već osnovao a na čijem je čelu njegova kćerka Anja. Teatar bi bio u zgradi bivšeg vulkanizera Gumajo iza Pijacala, a tu se smjestio i Streljački klub Zicer, koji je također osnovao.

- U staroj zgradi Gumaja koja je izvan funkcije djelovao teatar sa glumcima amaterima "Modern time" po uzoru na Top listu nadrealista i to predložio Gradu. Država je većinski suvlasnik, a mi kao udruga pokrećemo inicijativu za njezinom obnovom i stavljanjem u novu funkciju.

Obratiti ćemo se i Ministarstvu branitelja s tim prijedlogom. Obilazit ćemo škole da bismo formiranjem skupine, zaključio je Perica koji se nada da će se svi njegovi planovi ostvariti.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater