ako ste mislili da ne rade, varate se

Na istarskim prometnicama vozače nadzire 46 kamera, a u planu je postavljanje novih. Što sve kontroliraju, saznajemo iz PU istarske

| Autor: Petra Stefanović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da su u procesu postavljanja preko 170 novih nadzornih kamera koje su nabavili krajem 2023. godine. Nastavno na tu informaciju, upitali smo i Policijsku upravu istarsku kakvo je stanje u županiji i gdje i kada možemo očekivati nove kamere na istarskim prometnicama.

Iz Ureda načelnika su kazali kako se na području PU istarske trenutno nalazi 46 lokacija za fiksne uređaje za nadzor brzine - neke od njih su tzv. "bijele kutije", dok su druge regularne nadzorne kamere. Ne snimaju sve kamere u isto vrijeme, već su na "rotaciji". Aktivnih je devet, a kada i gdje koja "radi" se konstantno mijenja.

- To ujedno doprinosi i psihološkom efektu na vozače na način da se, upravo zato što se ne zna kada je koja kamera u funkciji, pojačava oprez na dionicama gdje su one postavljene, ističu iz PU istarske.

Dodali su i da se u narednom razdoblju planira postavljanje novih uređaja za kontrolu vožnje, a o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

- Pozicije na koje se uređaji postavljaju predlažu jedinice lokalne samouprave koje također te uređaje i nabavljaju u konzultacijama s MUP-om. Lokacije za nadzor i građani mogu predlagati tijekom cijele godine, i PU istarskoj i svojoj jedinici lokalne samouprave. Nakon što grad ili općina podnesu prijedlog, PU istarska provjerava lokaciju i sklapa se sporazum s Ministarstvom unutarnjih poslova koje potom uređaje daje "na korištenje", pojašnjava nam Alen Pačić, policijski službenik za odnose s javnošću.

Tako se u Puli nalazi osam nadzornih kamera, koje je postavio Grad Pula, za kontrolu nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila (četiri na Rivi, dvije na Giardinima, jedna kod pošte i jedna na tržnici), o čemu je Glas Istre već i pisao. One su postavljene na tim lokacijama jer su one definirane "kao problematične što se tiče parkiranja", kako je navela pročelnica Odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu Andrea Peruško.

Cilj je podizanje prometne kulture

Prema informacijama iz PU istarske, kamere za nadzor brzine vozila postavljaju na dionicama koje su frekventnije i na kojima se češće evidentiraju prometni prekršaji. Postavljanje kamera za cilj ima podizanje prometne kulture svih vozača, kao i poštivanje prometnih propisa za vlastitu i tuđu sigurnost.

Neki nadzorni uređaji, osim što mjere brzinu vozila, mogu evidentirati i druge prekršaje. Ako vozite bez sigurnosnog pojasa, telefonirate ili pišete poruke, pretječete gdje ne smijete, krećete se automobilom po nogostupu i slično, kamere vas mogu "uhvatiti". One mogu istovremeno snimiti do šest vozila koja voze preko ograničenja brzine te prepoznati tablice, a snimaju vozila u najmanje dva traka te u oba smjera.

Pozicije svih kamera za nadzor brzine na području Hrvatske, pa tako i Istarske županije, mogu se provjeriti na stranici GdjeSuKamere, kao i na stranicama PU istarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of