PULSKA DOGRADONAČELNICA ELENA PUH BELCI:

Nema mjesta za paniku zbog visokih razina plina radona


- Razumijemo zabrinutost roditelja čija djeca pohađaju vrtiće i škole u kojima su zabilježene povišene vrijednosti plina radona, no mjesta za paniku zbilja nema. Nakon saznanja o provedenom mjerenju i objavi rezultata, Grad Pula je promptno reagirao te smo 27. travnja formirali i posebno radno tijelo za praćenje rezultata mjerenja vrijednosti radona u gradskim vrtićima i školama. Uz to, u suradnji s Laboratorijem za niske radioaktivnosti Sveučilišta u Osijeku te najeminentnijim stručnjakom za radon u Hrvatskoj Vanjom Radolićem u najskorije vrijeme ćemo organizirati i stručno predavanje za roditelje i sve zainteresirane, kako bismo im pružili priliku da se temeljito informiraju o tom problemu i njegovim mogućim rješenjima, poručila je to s današnje konferencije za novinare zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci.

Reakcija iz gradske uprave stigla je nakon prošlotjednog teksta u Glasu Istre o visokim koncentracijama prirodnog radioaktivnog plina radona koje su ustanovljene prilikom mjerenja koje je 2015. godine izvršio Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost i u nekim pulskim vrtićima i školama, te zabrinutosti koju je ta informacija izazvala među pojedinim roditeljima.

Iz Grada su kontaktirali profesora Radolića koji im je potvrdio da je nakon provedenog jednogodišnjeg izlaganja detektora i obrade u laboratoriju utvrđeno da su u nekim školama i vrtićima u Puli te na pojedinim lokacijama u Istarskoj županiji izmjerene vrijednosti koje su više od referentne.

- Većina zemalja prihvatila je koncentraciju radona od 300 bekerela po metru kubnom u unutarnjim prostorima kao prihvatljivu, a kratkotrajno izlaganje radonu neće odmah izazvati zdravstvene probleme. Poznato je da npr. u Austriji postoje tzv. radonske toplice gdje se udiše zrak bogat radonom kao dio zdravstvenog tretmana. No, ne preporuča se dugotrajni boravak u prostoru bogatom radonom, stoji u dopisu kojim je Radolić odgovorio na upit iz gradske Uprave.

Zamjenica gradonačelnika Puh Belci kazala je kako je Grad prihvatio preporuku ustanove koja je provodila istraživanje, te da će ponoviti mjerenje u onim prostorima u vrtićima i školama u kojima su 2015. godine izmjerene povišene vrijednosti kako bi se pronašlo i po mogućnosti saniralo mjesto ulaska radona. Među pulskim vrtićima, podsjetimo, viša koncentracija radona od "društveno prihvatljivih" 300 bekerela izmjerena je u područnim odjelima Delfini i Pinguino Talijanskog dječjeg vrtiča Rin Tin Tin. U vrtiću Delfini koji se nalazi nedaleko Opće bolnice izmjerena je radonska koncentracija od gotovo 700 bekerela, dok je u drugom vrtiću koji se nalazi na Verudi ona bila tek nešto iznad te prihvatljive granice. U ostalih 19 objekata u kojima borave pulski mališani predškolskog uzrasta mjerene koncentracije bile se vrlo niske ili u značajno niže od graničnih vrijednosti.

Među osnovnim školama povišene koncentracije radona izmjerene su u prostorima Talijanske osnovne škole Giuseppina Martinuzzi, dok rezultati dobiveni u ostalih 11 objekata u kojima se odvija osnovnoškolska nastava nisu davali većih razloga za zabrinutost. Među srednjim školama koncentracije nešto iznad prosjeka izmjerene su u Ekonomskoj školi u Kovačićevoj ulici, te u Industrijsko obrtničkoj školi u Rizzijevoj. Činjenica da je i u dječjem vrtiću i u osnovnoj školi koji se nalaze na istoj adresi u Santorijevoj ulici izmjerena značajno veća koncentracija radona od prihvatljivih 300 bekerela izazvala je zabrinutost kod dijela roditelja.

Potaknuti time pokrenuli su FB stranicu RAD OFF – Roditelji protiv radijacije u školama i vrtićima koja je, kažu, "nastala kao reakcija roditelja škole Giuseppina Martinuzzi koji žele proširiti informacije koje se tiču zdravlja djece, naročito u obrazovnim ustanovama u kojima provode dobar dio svog vremena". Neki od njih pokušali su više informacija kako o samoj opasnosti od nakupljanja radona i ozbiljnosti tog problema, tako i o načinima kako se problem namjerava riješiti potražiti i u samoj školi. Zabrinutost temelje na prvim informacijama koje su dobili ili i sami uspjeli "iščeprkati" na internetu o radonu, te saznanju da taj tihi sustanar u većini objekata i domaćinstava baš i nije tako bezopasan i da dugotrajna izloženost visokim koncentracijama plina može imati i ozbiljne posljedice po zdravlje.

Ravnateljica škole Susanna Cerlon potvrdila je da je informacija o tome i za nju novost, odnosno da škola nije dobila nikakvu informaciju o rezultatima mjerenja koje je provedeno prije tri godine već ih je poput roditelja doznala iz Glasa Istre. Međutim ni u školi, kao ni u Gradu, nisu sjedili skrštenih ruku te su krenuli u prikupljanje informacija i ravnateljica vjeruje da će već narednog tjedna roditeljima moći pružiti potpuniju informaciju o problemu s radonom. Cilj je da i roditeljima, ali i nastavnom osoblju stručnjaci na tom području objasne i što je to radon i kako se problem koji imaju može za prvu ruku riješiti, dok su sljedeći koraci novo mjerenje koncentracija radona u školi koje je grad već naručio, te pronalaženje trajnog rješenja koji će zaštiti školu i sve one koji borave u njoj od ovog radioaktivnog plina. (Milan PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater