graditi ili ne - pitanje je sad

Gubi li Istra svoj štih? Iznajmljivači: Možda bi se trebalo stati s gradnjom

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Predsezona u Istri u punom je jeku. Goste u ovo doba godine privlače različite aktivnosti poput vinskih šetnji i biciklističkih utrka. No, neki dijelovi poluotoka bilježe porast u noćenjima i dolascima, a neki pad. Stoga uoči još jedne sezone svi turistički djelatnici pozivaju na nužnost razvoja kvalitete, javlja HRT

Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije govorio je o gradnji smještajnih kapaciteta te je li Istra dosegla svoj limit.

- Na području Istre imamo kapacitet od 337.000 postelja, međutim u te postelje spadaju samo hoteli, turistička naselja i kampovi. Dakle, cijeli jedan segment privatnog smještaja, komercijalnog i nekomercijalnog, ne vodi se kao takav. I ako gledamo kapacitet ukupno, Istra trenutno ima 470.000 kreveta, po toj logici mi smo ga već i prešli, kazao je Ivošević.

Međutim, iznajmljivači kažu da je možda vrijeme da se stane s gradnjom. Gubi li Istra svoj stari štih, onu svoju autentičnost, zbog koje gosti dolaze?

- To se u svakom slučaju ne smije dogoditi jer ako dođemo do te situacije, onda vjerujem da nećemo više biti toliko atraktivni. Međutim, kad govorimo o privatnom smještaju, moramo reći da imamo tri vrste privatnog smještaja. Imamo onaj izvorni, obiteljski privatni smještaj, kakvog poznamo još od samih početaka i kojeg mi u potpunosti podržavamo.

Zatim imamo komercijalni privatni smještaj koji sve više postaje rentijerski privatni smještaj, dakle kratkoročni najam, neprodani stanovi. I taj broj izuzetno raste.

I treći dio privatnog smještaja je takozvani nekomercijalni privatni smještaj, to su vikendice koji raste tri puta brže nego ovaj komercijalni. Tako da onaj prvi u svakom slučaju podržavamo, a ova druga dva ne više jer smo dostigli limite, zaključio je Ivošević.

Nove kuće u Istri zaista niču poput gljiva poslije kiše. Sve je više onih koji govore da turizam u Istri umjesto prema kvaliteti vodi u masovnost i da bi po uzoru na Toscanu, trebalo ograničiti širenje novih građevinskih zona.

Stari štih Istre gubi se pred turističkom izgradnjom. Zato je istarski turizam na prekretnici. Ili će skrenuti u masovnost ili će napokon krenuti putem održivosti.

Cijeli prilog pogledajte na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater