PREDSTAVNICI GRADA, ŠKOLA I RODITELJA SASTALI SE S DR. VANJOM RADOLIĆEM U PULI

Zaštita od radona treba biti obaveza građevinara


Prava kiša telefonskih poziva i pitanja sručila se iz Istre na osječkog fizičara i izvanrednog profesora tamošnjeg Sveučilišta Vanju Radolića nakon što je u našim novinama sredinom travnja objavljen tekst o rezultatima mjerenja koncentracije radioaktivnog plina radona u istarskim vrtićima i školama. Informacije su pokušavali dobiti zabrinuti roditelji, ravnatelji pojedinih vrtića, osnovnih i srednjih škola, predstavnici županije, gradova i općina u kojima su objavljeni rezultati mjerenja izazivali zabrinutost.

Stoga je profesor Radolić i predstavnici Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost jučer o problemu radona informirali predstavnike Istarske županije i Grada Pule, ravnatelje ustanova u kojima je izmjerena koncentracija radona iznad 300 bekerela po metru kubnom, te na koncu i članove Školskog odbora, Vijeće roditelja i ravnateljicu pulske OŠ Giuseppina Martinuzzi, te predstavnike Vijeća roditelja i ravnateljicu Dječjeg vrtića Rin Tin Tin u čijim objektima je izmjerena koncentracija radona bila viša od „društveno prihvatljive“.

- Sama reakcija nije me iznenadila, rekao bih da me više iznenađuje što te reakcije po pitanju radona u Istri i Hrvatskoj nije bilo i prije! Generalno, razina informiranosti građana i svijesti o riziku od radona je vrlo niska, a to se ne odnosi samo na Hrvatsku, već je situacija slična i u mnogim drugim zemljama Europe, kaže Radolić.

Informaciju o radonu važno je imati, kaže, jer je taj plin prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji jedan od izvora kancerogeneze, međutim radi se o tzv. postojećem ozračenju pa se ni koncentracije koje premašuju one koje su propisane ne trebaju baš definirati kao alarmantne ili zabrinjavajuće. Radon je, nakon pušenja, najveći uročnik raka plaća, no na listi rizika ili uzroka svih oboljenja koja mogu završiti smrtnim ishodom nalazi se na 40. mjestu.

- Činjenica je da su i svi naši preci živjeli u atmosferi koja je imala više ili manje radona, no tek smo mi unazad desetljeća ili nešto više počeli graditi kuće koje su od potpuno drugačijih materijala ili bolje izolirane od svih ostalih građevina koje su nastajale u povijesti. Dakle tim antropogenim utjecajem mi sada utječemo na podizanje radon na neke vrijednosti s kojima se ljudi u prošlosti nisu sretali, kaže Vanja Radolić.

Problem je u tome, dodaje, što se taj porast rizika od izloženosti radonu koji sa sobom donose sve moderniji i bolje izolirani objekti u ovom trenutku ne umanjuje odgovarajućom zakonskom procedurom i propisima koji će regulirati to pitanje.

- U našem Zakonu o gradnji ne postoji obaveza izvođenja zaštite od zračenja već samo preporuka, a preporuka se po pravilu nitko ne drži, odnosno dok nemaš jasnu zakonsku obavezu, nećeš to raditi, kazao je Radolić. (M. PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU              

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum