predstavljanje nagrađenih vina Bujštine

Šampion, dvije platinaste i petnaest zlatnih medalja za bujska vina na Vinistri

| Autor: Zvonimir Guzić
Nagrađeni vinari Degrassi, Kabola, Franković, Bastian, Prelac, Kozlović, Veralda (Snimio Zvonimir Guzić)

Nagrađeni vinari Degrassi, Kabola, Franković, Bastian, Prelac, Kozlović, Veralda (Snimio Zvonimir Guzić)


U organizaciji Turističke zajednice Grada Buja u Vinariji Bastian u Bujama održano je predstavljanje vina s područja Buja nagrađenih platinastom i zlatnom medaljom na ovogodišnjoj 30. međunarodnoj izložbi vina Vinistri koja se sljedeći tjedan održava u Poreču. Osim samih vinara predstavljanju je prisustvovao i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin te kao gost i Ivan Marić, direktor Vinistre.

- U Bujama imamo tradiciju da vinarija šampion sajma bude domaćin ovakvom predstavljanju nagrađenih vina sa našeg područja, a nakon Kozlovića prije dvije godine, sad smo u Vinariji Bastian. Ove godine naša vina su bila izuzetno uspješna što dokazuju i dvije platinaste medalje uz jednu titulu šampiona, te čak petnaest zlatnih medalja, u samom uvodu je rekao direktor TZ Buja Valter Bassanese.

Ukupno je sedam vinara s područja Buja dobilo prestižne nagrade na Vinistri, a osim Vinarije Bastian platinastu medalju je dobila i odležana Malvazija Korona »Sur Lie« od Vina Franković.

Čak pet zlatnih medalja osvojila su vina Degrassi, četiri Kozlović, po dvije Prelac i Kabola dok je jedna zlatna medalja pripala Vinariji Veralda i Vinu Franković.

- Mi smo mlada vinarija nastala 2021. godine, nakon dvije zlatne medalje za Malvaziju u poslijednje dvije godine na Vinistri, ove godine smo uz platinastu proglašeni i šampionom mlade Malvazije što nam je velika čast i poticaj za daljni rad.

U planu nam je nova vinarija na Bracaniji i proširenje vinograda sa sadašnja 23 na 30 hektara, tako da bi izbacili i nove etikete vina, te neke pjenušce, rekao je Ivan Leko Bastian domaćin ovogodišnjeg predstavljanja pobjedničkih vina.

O samoj Vinistri i velikoj konkurenciji u kojoj su bujski vinari osvojili mnogobrojne medalje rekao nam je direktor Vinistre Ivan Marić.

- Pred nama je 30. jubilarna Vinistra koja je krenula daleke 1994. godine sa 124 vrste vina, da bi danas dosegli brojku od 740 prijavljenih vina, od čega čak 304 Malvazije. Svake godine nam se povećava i broj Malvazija koje stižu iz cijelog svijeta, a ove godine smo dobili i primjerak iz Australije.

Prije tri godine podigli smo bodovni prag i postrožili ocijenjivanje tako da samo 30 posto vina može osvojiti medalju što daje na relevantnosti i kvaliteti ocijenjivanja. Drago mi je da u tako jakoj konkurenciji imamo šampiona u mladoj Vinariji Bastian iz Buja kojoj je to uspjelo po prvi puta, a ta mlada malvazija smatra se jednom od najbitnijih kategorija na izložbi jer se ona najviše proizvodi i velika je konkurencija, rekao je direktor Marić.

(Snimio Zvonimir Guzić)Najbolja vina Bujštine idu na 30. Vinistru (Snimio Zvonimir Guzić)

Nagrađeni

Platinasta medalja:

  • BASTIAN - Malvazija istarska (2023)
  • VINA FRANKOVIĆ - Malvazija Korona »Sur Lie« (2019)

Zlatna medalja:

  • DEGRASSI - Malvazija Istarska Bonmarchese (2021), Cabernet Franc Contarini (2016), Cabernet Souvignon Contarini (2016), Terre Bianche Cuvee Rouge (2013), Pinot Noir Contarini (2013)
  • KOZLOVIĆ - Malvazija selekcija (2021), Malvazija (2023), Teran Santa Lucia (2020), Komovica Lacrime (2022)
  • PRELAC - Muškat momjanski (2023), Malvazija (2023)
  • KABOLA - Amfora Teran (2020), Unica Malvazija (2021)
  • VERALDA - Dorata Malvazija
  • VINA FRANKOVIĆ - Teran (2023)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater