IZMJENAMA PROSTORNOG DOKUMENTA

JOŠ DANAS JAVNA RASPRAVA Marčanski oporbenjaci traže brisanje svih kamenoloma iz prostornog plana. Pojasnili su zbog čega

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Kamenolom Marčana

Kamenolom Marčana


Oporbeni klub u Općinskom vijeću Općine Marčana, u sastavu nezavisnih lista Srećka Peršića, Branka Vareška te Nives Percan (ID) i Anđelo Valić (HSU) prikuplja potpise koje će priložiti uz primjedbu na izmjene marčanskog Prostornog plana.

- Tražimo da se iz Prostornog plana uređenja Općine Marčana izbrišu svi kamenolomi, odnosno eksploatacijska polja Marčana, Marčana I. i Prodol, poručuju marčanski oporbenjaci. Inače, do danas traje i javna rasprava o izmjenama prostornog plana do kad zainteresirani mogu pisane prijedloge i primjedbe dostaviti Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Marčana (Marčana 158), preporučeno poštom, neposrednom predajom ili u elektroničkom obliku na e-mail marcana@marcana.hr.

Zbog epidemiološke situacije potpise za peticiju ne prikupljaju aktivno na štandu ili kućnom pragu, već, s obzirom na malu sredinu, kako se s kim poznaju, kazao nam je vijećnik Branko Vareško, dok ostalim zainteresiranim preporučuje da sami napišu primjedbu i dostave je općinskoj upravi.

Od Vareška saznajemo da je grupa građana Marčane još unazad godinu dana podigla žalbu na rješenje o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš eksploatacijskog polja Marčana površine 43 hektara, i to na Upravnom sudu u Rijeci, međutim, zbog epidemiološke situacije ročište još nije zakazano. No, kamenolom arhitektonskog kamena Marčana u koncesiji tvrtke Kamen iz Pazina započeo je s radom još krajem prošle godine.

Tijekom prošlog tjedna obratio nam se također čitatelj žaleći se da će se s eksploatacijom novog kamenoloma trajno uništiti vizura uvale Budava koja je u dijelu zaštićena ekološkom mrežom Natura 2000 zbog iznimne vrijednosti krajolika. Spomenuo je da će se eksploatacijom uništiti stara rimska cesta koja se ondje nalazi, a koja je u dobroj mjeri već i uništena proširenjem, jer vodi upravo do novog eksploatacijskog polja. Kontaktirali smo stoga općinskog načelnika Predraga Pliška koji nam je odgovorio da će nam odgovoriti u zakonskom roku što znači da to može potrajati i dva tjedna. Najbrže su nam odgovorili iz tvrtke "Kamen" Pazin koju smo pitali kada je kamenolom započeo s radom te imaju li sve potrebne dozvole za eksploataciju i pravovaljani koncesijski ugovor, a s obzirom na žalbu pri Upravnom sudu u Rijeci.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini