cvijeće, povrće, začinsko bilje, jagode, terariji...

FOTOGALERIJA / Buzetski "Samanj od rož" najšarenija je proljetna manifestacija u Istri. Izlagalo je dvanaest izlagača

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Samanj od rož, najšarenija manifestacija istarskog sjevera koja iz godine u godinu očarava ljubitelje cvijeća, održana je u svom tradicionalnom proljetnom travanjskom terminu na parkiralištu Mašimova škuja u Buzetu. Bogatu ponudu raznih sadnica cvijeća, povrća te začinskog bilja, jagoda i terarija izložilo je dvanaest izlagača.

- Cilj je potaknuti sumještane na uređenje okućnica, vrtova i balkona, kako bi imali ljepše životno okruženje, ali i destinaciju. Ove je godine posebno bilo upita da li će u ponudi osim cvijeća biti sadnica povrća, za što se pobrinulo nekoliko izlagača, tako da je za svakog bilo ponešto, kazala je Melita Paladin iz Turističke zajednice Grada Buzeta, organizatora cvjetnog sajma održanog pod pokroviteljstvom gradskog komunalca Parka i Grada Buzeta. Zbog nestabilnih vremenskih prilika, subotnji sajam završio je nešto ranije nego je najavljeno.

Begonije, petunije...

Na štandu BIOEM-a, tvrtke za poljoprivredu, proizvodnju i trgovinu iz Svetog Donata, od prvog izdanja prisutnog na sajmu, bio je veliki izbor cvijeća. U ponudi je bilo nešto manje presadnica povrća budući da je hladnije vrijeme pa nisu previše toga izložili.

- Od cvjetnica najtraženije su pelargonije, begonije, petunije..., prenijela je Sandra Blažević.

Ivana Broskvar iz Barušići nedavno je otvorila obrt Mini đardini i nudila je terarije zatvorenog tipa i panele s mahovinom.

- Velika je potražnja za terarijima u cijeloj Istri. Kupcima se sviđaju jer ne zahtjevaju puno održavanja, zaljevaju se svega dva, tri puta na godinu, naglasila je Ivana.

Proizvođač jagoda Alberino Černeka iz OPG-a Černeka iz Vrha, na sajmu je prigodno prodavao sadnice jagoda. - Po svemu sudeći sezona jagoda trebala bi biti dobra. Sada samo čekamo dobro vrijeme, kazao je Alberino Černeka.

Red se stvorio i pred pred štandom OPG-a Zajc iz Zuhčići, Cerovlje, koji je nudio domaće jagode iz Gologoričkog Dola, iz plastenika. Jednu košaricu jagoda od pola kilograma, Vlado Zajc prodavao je po tri eura, po istoj cijeni kao i lani.

Društvo Naša djeca iz Buzeta izložilo je sukulente, a na sajmu je organiziralo nekoliko radionica bojanja, ukrašavanja posudica za sadnju sukulenata i sijanja začinskog bilja. U Osnovnoj školi »Vazmoslav Gržalja« lani su osnovali zadrugu Vazmići, u sklopu koje djeluje sekcija Kretivna radionica koja je zajedno s osmim a razredom, na sajmu izložila razne proizvode, aranžmane od sapuna u obliku cvijeta, potom nakit, platnene vrećice i razne druge aranžmane od filca.

Dječji vrtić »Grdelin« izložio je rukotvorine koje su dječica i odgajatelji zajedno radili. Radovi su izazvali veliki interes roditelja i nonića pa se je i pred njihovim štandom stvarala gužva.

Veliki interes

Dobro je prihvaćen i sajamski gastrokutak u kojem su posjetitelji mogli predahnuti tijekom obilaska cvjetnog korza, popiti kavu ili sok i zasladiti se fritulicama.

Buzetske trgovine i cvjećarnice AM Centar Buzet, Loredana i Morena također su nudile odabrane artikle po promotivnim cijenama, ali u svojim prodajnim prostorima.

Prvi sajam cvijeća održan je 2009. godine, tada u sklopu proljetne eko-akcije »Neka moja Istra blista - Naj nan Buzeština bije lipa čista«, a interes posjetitelja za sajmovima takve vrste i dalje je iznimno velik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of